Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING scade prognoza de crestere economica a Romaniei

ING scade prognoza de crestere economica a Romaniei

ING Bank Romania si-a revizuit prognoza de evolutie a economiei romanesti in 2012 de la 3,5% la 2,2%, conform NewsIn.

"Contractia cererii interne a continuat. Acest lucru, alaturi de tensiunile la nivel global, sugereaza o scadere pentru viitor; in plus, chiar si un an agricol normal in 2012 ar insemna o productie mai mica decat in 2011. Acestea sunt principalele motive pentru ne-am revizuit in scadere evolutia PIB pentru 2012 (de la 3,5% la 2,2%, fata de 3,7% estimata de catre FMI).

Asteptarile pentru o relansare a cererii interne se bazeaza in principal pe cresterile salariale (oarecum probabile din cauza alegerilor) si pe sprijin guvernamental pentru proiectele importante. Cu toate acestea, investitiile private sunt de obicei slabe in timpul unui an electoral", se spune in raport.


Potrivit analistilor ING, recuperarea in Romania a fost foarte lenta pana in prezent si, in principal, determinata de cererea externa. Cresterea economica in acest an ar putea fi inca de 1,5%, in conditiile in care productia agricola este foarte buna si acest lucru ar putea compensa un impact negativ ca urmare a incetinirii exporturilor.


Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in cel de-al trimestru din acest an, in termeni reali, cu 0,2% fata de trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, a anuntat, cu o saptamana in urma, Institutul National de Statistica (INS), care a mentinut datele prezentate anterior.


Astfel, Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 137,661 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,2% fata de trimestrul I 2011.


Totodata, Statistica a mentinut datele privind cresterea economica din cel de-al doilea trimestru comparativ cu trimestrul similar din 2010, in serie bruta, la 1,4%. Produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126,994 miliarde lei preturi curente.


Rata anuala a inflatiei a ajuns in august la 4,25%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 3,78%, a celor nealimentare cu 4,94% si a cresterii tarifelor la servicii cu 3,52%, arata datele publicate la inceputul saptamanii de Institutul National de Statistica (INS).


Fata de luna precedenta, preturile de consum au scazut in august cu 0,35%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,39%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,02%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,83%, potrivit Statisticii.


In iulie, rata anuala a inflatiei se temperase la 4,85%, in conditiile in care rata lunara a inflatiei a fost de 0,35%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1287 ori