ING: Romania ar putea rata tinta de deficit bugetar

Luni, 01 Martie 2010, ora 10:47
1319 citiri
ING: Romania ar putea rata tinta de deficit bugetar

Romania si-ar putea rata tinta de deficit bugetar de 31,9 miliarde lei stabilita pentru finalul lui 2010, ca urmare a unui scenariu prea optimist al autoritatilor romane referitor la piata muncii, sustin analistii ING Bank Romania intr-un raport publicat luni de banca.

"Credem ca este posibil ca tinta de deficit bugetar sa fie ratata, mai ales din cauza unei perspective prea optimiste in ce priveste piata muncii.

In opinia noastra, diferenta ar fi usor mai mare de 1,5 miliarde lei. Drept urmare, credem ca este posibil ca deficitul public sa depaseasca tinta de 31,9 miliarde lei si prognozam un deficit bugetar de aproximativ 33,5 miliarde lei (pentru finalul anului)", se arata in raport.

ING sustine ca Ministerul de Finante are o ipoteza optimista in ce priveste "contributiile sociale de asigurari".

"Ministerul de Finante se asteapta ca aceasta componenta sa creasca in acest an la 49,8 miliarde lei de la 47,8 miliarde lei in 2009. O asemenea ipoteza se bazeaza probabil pe prezumptia de imbunatatire a pietei muncii si pe un numar mai mare de contributori", precizeaza ING.

"Desi ministerul considera ca activitatea economica s-ar putea extinde abia din trimestrul al doilea al acestui an, prognozeaza o scadere a ratei somajului - indicator care ramane de obicei in urma redresarii economice - la 7,3% in acest an, in scadere de la 7,8% in 2009", mai arata analistii bancii.

ING nu exclude o usoara imbunatatire a pietei muncii spre finalul anului
, insa anticipeaza o rata a somajului in apropiere de 9,3% in 2010.

Totodata, ING considera ca o alta componenta care atrage atentia este cea privind cheltuielile. La capitolul "alte transferuri", ING vede o crestere mai putin pronuntata decat cea prevazuta de Ministerul de Finante, "mai ales ca aceasta componenta ar putea fi folosita pentru a compensa alte cheltuieli".

"In ultimii ani, cheltuielile de capital au scazut pentru a face rost de fonduri pentru plata compensatiilor pentru angajati si a pensiilor, dar in acest an o scadere abrupta a acestei componente a fost deja luata in calcul", mai arata ING.

Fondul Monetar International (FMI) a fixat deja primele doua tinte trimestriale de deficit autoritatilor de la Bucuresti, in cadrul obiectivului principal de a reduce deficitul bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 7,2% anul trecut.

Astfel, pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit este de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro). Pe actualele proiectii macroeconomice, deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului, insa deocamdata acestea sunt doar tinte indicative.

In cazul in care deficitul trimestrial depaseste cu 200 milioane lei tinta prevazuta, Ministerul Finantelor trebuie sa se consulte cu expertii FMI, potrivit memorandumului tehnic ce insoteste scrisoarea de intentie a guvernului, semnata de ministrul finantelor si de guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ing, #romania, #deficit, #bugetar , #stiri ING