ING: OMV are 5 mld euro dupa vanzarea actiunilor MOL

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 11:19
1528 citiri
ING: OMV are 5 mld euro dupa vanzarea actiunilor MOL

OMV dispune de fonduri de 5 mld euro in urma vanzarii participatiei detinute la MOL si ar putea achizitiona operatiuni diversificate pe segmentul upstream (explorare si productie) in Orientul Mijlociu, Africa sau regiunea Pacificului, generand cresterea actiunilor grupului, potrivit unui raport ING.

ING a revizuit in urcare tinta de pret pentru actiunile OMV la sfarsitul urmatoarelor 12 luni, de la 20,5 euro la 23 euro, dupa ce grupul austriac a vandut participatia detinuta la compania ungara MOL pentru un pret care a depasit semnificativ valoarea de piata de la acea data, noteaza Mediafax.

OMV dispune de fonduri de cinci miliarde euro in urma tranzactiei si ar putea realiza achizitii de operatiuni diversificate pe segmentul upstream (explorare si productie) in Orientul Mijlociu, Africa sau regiunea Pacificului, considera analistii bancii ING.

"Consideram ca o achizitie la un pret atractiv poate reprezenta o influenta pozitiva asupra actiunilor OMV", se arata in studiul prezentat luni de banca olandeza.

Recomandarea ING pentu actiunile OMV a fost metinuta la "pastreaza".

Specialistii bancii considera ca OMV nu va incerca o noua tentativa de preluare a MOL, desi dispune de lichiditati care ar acoperi intreaga capitalizare de piata a companiei ungare.

OMV a vandut, in martie, participatia de 21% detinuta la MOL pentru 1,4 miliarde euro, catre compania rusa Surgutneftegaz, dupa ce a incercat timp de doi ani, fara succes, sa preia rivalul din Ungaria. Tranzactia a starnit controverse in Ungaria si Austria.

Pretul platit de Surgutneftegaz pentru pachetul de actiuni MOL reprezinta dublul valorii de piata a participatiei de la acea data.

OMV este prezent si in Romania, prin compania Petrom (SNP), la care detine participatia majoritara.

Petrom este lider pe piata romaneasca a distributiei de carburanti, cu circa 450 de benzinarii in retelele Petrom si PetromV. OMV detine, sub propriul brand, alte 80 de unitati.

MOL avea la finele anului trecut 131 de statii de alimentare in Romania.

#analisti, #carburanti, #ing, #lukoil, #mol, #omv, #petrom , #stiri ING