ING: leul se va aprecia pana la 4 unitati/euro in aprilie

Luni, 29 Martie 2010, ora 11:18
1336 citiri
ING: leul se va aprecia pana la 4 unitati/euro in aprilie

Analistii din Romania ai grupului financiar ING anticipeaza ca aprecierea leului va continua in perioada urmatoare, cursul urmand sa coboare pana la 4 lei/euro in aprilie, insa tendinta se va inversa peste cateva luni, in conditiile in care economia ramane slabita, informeaza NewsIn.

"Leul ar putea continua sa se aprecieze pe termen scurt si il vedem ducandu-se la 4,00 unitati/euro luna viitoare.

Totusi, este probabil ca BNR sa faca tot ce poate pentru a opri o apreciere prea mare, in conditiile in care guvernatorul (Mugur Isarescu) a exprimat deja o astfel de ingrijorare intr-un interviu acordat Financial Times, declarand ca este ingrijorat ca leul s-ar putea intari prea mult", se spune in raportul grupului, publicat luni dimineata.

Analistii ING apreciaza, insa, ca tendinta se va inversa peste un interval cuprins intre trei si sase luni, in urma unei combinatii de factori, intre care dobanzile prea mici la lei si/sau cresterea dobanzilor pe pietele internationale, "daca lichiditatea se restrange treptat".

"In plus, in mod fundamental, economia ramane slabita, iar intarirea leului face situatia si mai rea", considera economistii de la ING.

Cursul ar urma sa ajunga din nou la 4,15 lei/euro la finalul lui iunie si la 4,20 lei/euro la sfarsitul lui septembrie, urmand ca la finalul anului sa coboare la circa 4,10 lei/euro, arata proiectiile ING.

"Varful (cursului) pe care il asteptam in acest an este de 4,25 (lei/euro), in timp ce niveluri sub 4,00 (lei/euro) se vor atinge probabil doar temporar (daca se vor atinge)", se spune in raport.

Cursul euro/leu a coborat semnificativ in ultima perioada, atingand saptamana trecuta niveluri minime ale ultimelor 14 luni, de in jur de 4,06 lei/euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apreciere, #euro, #ing, #leu , #stiri ING