ING: inflatia in 2010 va fi de 4,1%

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 11:12
1399 citiri
ING: inflatia in 2010 va fi de 4,1%

Analistii ING au revizuit prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an de la 4,9% la 4,1%, pe fondul masurilor anuntate de taiere a cheltuielilor sectorului public, si considera ca BNR are sanse bune sa-si atinga tinta de inflatie in acest an, relateaza Mediafax.

ING mentioneaza ca exista inca riscuri legate de agricultura, un leu mai slab sau preturi mai ridicate la combustibili.

"Un alt risc mare pentru evolutia inflatiei provine dintr-o posibila majorare a TVA", se spune intr-un raport al ING Bank Romania.

BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.

Pe de alta parte, analistiii anticipeaza ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in sedinta din 30 iunie, la 6%, urmand sa mentina acest nivel pana la finele acestui an.

Analistii ING Bank au revizuit in ultima saptamana prognoza privind evolutia PIB pentru acest an, de la o crestere economica de 0,9% la o contractie de 1,4%, si estimarile privind evolutia cursului de schimb valutar, unde anticipeaza deprecierea monedei nationale la 4,35 lei/euro in urmatoarele 12 luni, fata de prognoza anterioara de 3,9 lei/euro.

De asemenea, ING a modificat in jos prognoza privind rata somajului la sfarsitul acestui an, de la 9,3% la 9%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie, #ing, #prognoza , #stiri ING