ING: Firmele s-au reorientat spre creditul in valuta

Miercuri, 26 August 2009, ora 14:54
1433 citiri
ING: Firmele s-au reorientat spre creditul in valuta

Companiile s-au reorientat dinspre creditele in lei catre cele in valuta, in contextul diferentei mari de dobanzi si al implementarii de facto de catre banca centrala a unui curs al leului fixat la euro, care creeaza impresia ca riscul valutar s-a redus, arata un raport al ING, preluat de Newsin.

insa datele publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au aratat o crestere a creditului neguvernamental in valuta si un declin al celui in lei, mai ales pe partea de companii.

"In conditiile in care dobanzile la lei sunt inca semnificativ mai mari decat la euro, iar BNR implementeaza de facto un regim de curs fix, companiile s-au reorientat rapid dinspre imprumuturile in lei catre cele in valute forte", se spune in raportul ING.

Analistii ING avertizeaza ca, desi pare o afacere buna pe moment, orientarea catre creditul in valuta arata ca riscul de curs valutar este ignorat din nou "atat de companii, cat si de autoritatea monetara", iar expunerea sectorului bancar fata de riscurile de depreciere a leului este in crestere.

Potrivit datelor prezentate de BNR, creditul in valuta a crescut in iulie cu 0,6% fata de iunie, calculat la valoarea in euro, iar rata anuala de crestere s-a temperat de la 3,5% la 2,4%, tendinta fiind explicata prin efectul de baza de catre analistii ING, care se asteapta ca rata anuala sa devina negativa in urmatoarele luni.

In acelasi timp, creditul neguvernamental in lei a continuat sa scada atat fata de luna precedenta, cat si fata de iulie 2008. Datele BNR au mai aratat ca imprumuturile in euro contractate de populatie au continuat sa scada, insa analistii ING se asteapta la o usoara crestere in august, ca urmare a aplicarii programului guvernamental "Prima Casa".

"Totusi, acesta favorizeaza din nu creditarea in euro si expunerea la riscul de schimb valutar, pe care il consideram ingrijorator pentru urmatorii ani atat pentru sectorul bancar, cat si pentru populatie.

Tinand cont de garantie de stat, sectorul bancar ar trebui sa aiba mari probleme, insa putem vedea din nou presiuni pentru un deficit bugetar mai mare", considera analistii ING.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#credit, #firme, #ing, #valuta , #stiri ING