ING estimeaza o recesiune in "U" in Romania, dar nu exclude un scenariu in "W"

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 13:17
1503 citiri
ING estimeaza o recesiune in "U" in Romania, dar nu exclude un scenariu in "W"

Economistii grupului ING se asteapta la o recesiune in "U" in cazul Romaniei, insa sustin ca exista, totusi, riscuri chiar pentru un scenariu in forma de "W", in functie de situatia economiei mondiale si de implementarea la nivel local a politicii fiscale, potrivit unui raport publicat miercuri, preluat de NewsIn.

"Datorita proiectiei unei reveniri moderate a economiei Romaniei in 2010, consideram ca forma "U" este cea mai probabila (o alta scadere a produsului intern brut in trimestrul al treilea din acest an ar duce la cinci trimestre de contractie economica, iar noi ne asteptam ca revenirea pe o tendinta de crestere sa aiba loc incet)", se arata in raport.

Luni, ING si-a revizuit in crestere proiectia privind evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei in 2010, anticipand o crestere de 1,6% fata de o scadere de 0,6% in estimarea anterioara. Analistii bancii arata ca minimum un an de recesiune, asa cum este deja cazul in Romania, nu poate fi considerat drept o recesiune blanda sau superficiala, astfel incat sa se poata vorbi de o cadere abrupta pentru o perioada scurta urmata de o revenire rapida si puternica, presupusa de scenariul in forma "V".

Ar fi nevoie - considera ING - de o crestere economica inca din trimestrul al treilea intr-un ritm mai alert, iar cresterea din 2010 ar trebui sa aiba aceeasi amploare precum colapsul din 2009. Scenariul in "V" ar fi fost posibil daca in acest an contractia PIB ar fi fost de numai 6,1%, urmata de o crestere de 5,8% in 2010, se arata in raport.

"Ne asteptam la un impact mai mare cauzat de pietele externe (nu doar din UE, ci si din afara UE), pe fondul unei imbunatatiri mai rapide decat se estima a economiilor acestora. De asemenea, anticipam un mai mare sprijin din partea politicii monetare pentru ultimele luni din 2009 si pentru 2010.

Desi anterior nu credeam ca dobanda cheie ar putea scadea sub 8% in 2009, ne asteptam acum ca aceasta sa ajunga la finalul acestui an la 7,75%, urmata de diminuari suplimentare anul viitor, pana la 6,75%", se arata in raportul ING. Economistii bancii considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea decide sa coboare rata de politica monetara, chiar daca inflatia ar ramane ridicata si in 2010, odata cu intarirea politicii fiscale.

ING nu exclude insa o recesiune in "W", ca urmare a riscurilor unei noi caderi a economiei SUA, care ar avea in final un impact negativ asupra economiei globale si a celei romanesti. De asemenea, Romania se confrunta cu riscuri generate de o politica fiscala prea relaxata dusa in perioada 2005-2008 si care ar putea avea efecte negative inca doi-trei ani de acum inainte.

"Am luat in calcul aceste riscuri in proiectia pentru 2011, in care ne asteptam la o crestere de circa 1% a PIB", au mai anuntat economistii bancii. ING mai arata ca o redresare in forma literei U nu este "un lucru rau", atat timp cat sunt implementate rapid masuri economice potrivite, astfel incat sa dea startul unui ciclu de crestere sustenabila a economiei pe termen mediu.

Cele mai multe asemenea masuri sunt incluse in acordul negociat cu FMI si UE. "Credem ca acestea ar trebui implementate cat mai rapid si intr-un mod cat mai credibil pentru a atinge o crestere puternica pe termen mediu. In caz contrar, Romania ar putea suferi mai putin pe termen scurt, insa sperantele pentru o recuperare semnificativa in urmatorii doi sau trei ani ar fi slabe", potrivit raportului ING. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ING, # recesiune, # economie, # PIB, # Romania , #stiri ING