ING: Economia Romaniei se va comprima cu 7,1% in 2009

Joi, 11 Iunie 2009, ora 10:56
1344 citiri
ING: Economia Romaniei se va comprima cu 7,1% in 2009

ING Bank Romania si-a revizuit in jos prognoza de contractie a economiei romanesti in 2009, de la -3,5% la -7,1% si estimeaza ca va reveni pe teritoriu pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010, arata raportul publicat joi de banca, relateaza NewsIn.

"Dupa ce economia Romaniei a avansat cu 7,1% in 2008, aratand o supraincalzire, prognozam o scadere cu 7,1% in 2009.

Efectele de baza semnificative sunt incluse in contractia economica din 2009. Noua prognoza presupune si un an agricol slab, insa nu dezastruos", se mai precizeaza in analiza ING Bank.

In plus, economistii ING se asteapta ca economia sa reintre pe teritoriul pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010.

"In afara recesiunii globale, exista o serie de factori specifici responsabili pentru contractia economiei romanesti.

Datele pe aprilie, publicate saptamana aceasta, au fost, in general, mai slabe decat ne asteptam: constructiile au scazut cu 13,7%, productia industriala cu aproape 10% si vanzarile cu amanuntul cu 10,3%.

Cu exceptia industriei, celelalte sectoare au inregistrat o deteriorare fata de primul trimestru al anului, ceea ce arata ca economia se va contracta si mai mult in al doilea trimestru din 2009", mai afirma analistii ING Bank.

Pe de alta parte, ei subliniaza ca activitatea de creditare a continuat sa se comprime in aprilie, iar perspectivele sunt negative.

"Avand in vedere datele detaliate descurajatoare despre PIB si perspectivele sumbre pe plan intern si regional, credem ca exista suficiente motive sa ne modificam prognoza de crestere economica de la -3,5% la -7,1%", se mai arata in raportul de cercetare al bancii.

Economia Romaniei a scazut cu 6,2% in primul trimestru, potrivit datelor revizuite publicate de INS. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta la o comprimare a economiei in acest an cu 4%, estimare similara cu a FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#banca, #criza, #economie, #ing , #stiri ING