Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING: Economia Romaniei s-a contractat cu 9,7% in T2

ING: Economia Romaniei s-a contractat cu 9,7% in T2

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-a comprimat cu 9,7% in trimestrul al doilea din 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din sectorul constructiilor peste datele luate in calcul in prognoza anterioara, estimeaza analistii ING Bank, citati de NewsIn.

ING isi modifica astfel proiectia anterioara, in care estima scaderea economiei romanesti cu 8,6% in perioada aprilie-iunie 2009. Pentru moment, analistii ING isi mentin prognoza privind diminuarea PIB cu 7,1% in 2009, insa au precizat ca si aceasta va fi revizuita.

"Datele (despre sectorul constructiilor, n.r.) nu sunt asa de rele pe cat ne asteptam in urma cu o luna, dar sunt mai proaste decat anticipam in prognoza pentru trimestrul al doilea, de aceea am revizuit proiectia privind evolutia PIB, luand in calcul si date despre comertul cu amanuntul. Un rezultat la fel de slab, cum ne temeam, in domeniul constructiilor, ne-ar fi determinat sa anticipam o contractare de doua cifre a PIB-ului din trimestrul al doilea", se mai arata in raport.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Vanzarile de bunuri au avut un ritm anual de scadere de 16,3%, in iunie, iar declinul lunar, in date ajustate sezonier, a fost mai mare de 3%, "ceea ce inrautateste orice estimare de revenire a consumului".

Economistii ING subliniaza, totodata, ca exista riscul unei scaderi mai mari a economiei Romaniei in al doilea trimestru decat cea de 9,7% anuntata in prezent.

"Efectul de baza ramane semnificativ pana in august, de aceea vesti proaste pot veni in continuare de la acest indicator. Aceasta ar putea insemna reducerea vanzarilor cu amanuntul, cu impact negativ asupra evolutiei PIB-ului din trimestrul al treilea. Daca anul agricol nu va fi prea bun, ne putem astepta la o comprimare a economiei de doua cifre in trimestrul al treilea din 2009", se mai arata in raportul semnat de senior economist Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

ING estimeaza o tendinta de revenire a industriei in urmatoarele luni, insa nu exclud posibilitatea unor scaderi de peste 10% in acest sector, de exemplu, in luna septembrie, ca urmare a efectului de baza.

"Ne asteptam ca industria sa aiba o evolutie pozitiva incepand din noiembrie (fata de decembrie, luna cand anticipam anterior o revenire), ceea ce va avea o contributie importanta asupra evolutiei sectorului industrial in ultimul trimestru din 2009. Totusi, redresarea industriei va fi graduala si nu va putea compensa scaderile din alte domenii", mai arata ING.

ING Bank Romania estimeaza ca evolutia economiei romanesti va reveni pe teritoriu pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1721 ori
Citeste mai multe despreing economie romania contractie