ING: Deficitul bugetar ar putea sari de 7,7% din PIB, din cauza alegerilor

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 14:57
900 citiri
ING: Deficitul bugetar ar putea sari de 7,7% din PIB, din cauza alegerilor

Deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci la finalul lui 2009 peste estimarea ING Bank, de 7,7% din produsul intern brut (PIB), asadar si peste tinta asumata de autoritati, dupa ce deficitul public la opt luni anuntat de ministrul de Finante a depasit asteptarile grupului.

"Faptul ca datele din august au depasit prognoza noastra creste probabilitatea ca deficitul bugetar pe intregul an sa depaseasca prognoza noastra de 7,7% din PIB si, in consecinta, sa fie si peste tinta agreata cu FMI, de 7,3% din PIB", se arata in raportul publicat joi de ING.

Analistii ING estimau ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in august la 4,2% din PIB, fata de 4,4% din PIB cat a anuntat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, in crestere cu 0,9% din PIB fata de luna anterioara.

Un alt argument pentru inrautatirea deficitului bugetar peste tinta negociata de autoritati cu Fondul Monetar International (FMI) il constituie si viitoarele alegeri prezidentiale.

"Alegerile prezidentiale apropiate (primul tur fiind fixat pentru 22 noiembrie) si faptul ca in anii anteriori balanta fiscala s-a deteriorat mai accentuat catre finalul anului (in ultimul trimestru din 2007 s-a ajuns de la un excedent bugetar de 0,2% din PIB la un deficit de 2,3% din PIB, in timp ce in ultimul trimestru din 2008, deficitul a accelerat de la 1,4% din PIB la 4,9% din PIB) sugereaza ca deficitul public ar putea sa se adanceasca in continuare", se mai arata in raportul ING.

ING considera ca un alt motiv de ingrijorare e dat de anuntul unui inalt oficial al Ministerului de Finante, care a precizat ca arieratele au crescut cu aproape 0,5 miliarde lei in primul semestru din 2009, la circa 1,5 miliarde lei.

In prezent, Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 531,3 miliarde lei - la o scadere a PIB de 4% - prevazut anterior. Anul trecut, valoarea PIB-ului Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#bugetar, #deficit, #economie, #ing , #stiri ING