ING: Cursul va ajunge pana la 4,5 lei/euro, in 6 luni

Luni, 15 Iunie 2009, ora 13:13
2269 citiri
ING: Cursul va ajunge pana la 4,5 lei/euro, in 6 luni

Cursul de schimb va urca pana la 4,5 lei/euro in urmatoarele 6 luni, dar ulterior leul va intra pe o tendinta de apreciere, pentru ca, in alte 6 luni, sa recupereze din pierderi pana la 4,15 unitati/euro, considera analistii ING in ultimul raport asupra evolutiei valutelor, publicat luni, informeaza NewsIn.

Astfel, peste o luna, cursul de schimb se va situa la 4,25 unitati/euro, pentru ca, in 3 luni, sa urce pana la 4,30 lei/euro.

"Pe termen scurt, orice stire negativa va avea un impact minim asupra monedei locale, luand in calcul determinarea BNR de a mentine cursul de schimb stabil", se arata in raportul citat.

La urmatoarea sedinta de politica monetara, de la finalul lunii iunie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea cobori dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, dar analistii ING se asteapta ca decizia sa aiba un impact redus asupra cursului de schimb, miscarea fiind in ton cu asteptarile pietei.

Totodata, raportul sustine ca banca centrala va continua sa relaxeze politica monetara prin dobanda cheie si in luna august, cand va opera o noua reducere.

Cotatiile minime pentru leu vor fi atinse in jumatate de an, in opinia analistilor ING, care prognozeaza un curs de schimb maxim de 4,5 lei/euro la finalul acestui an.

"Riscurile fata de vanzarea puternica a leului catre finalul acestui an si/sau la inceputul lui 2010 sunt destul de ridicate. Primul raport din cadrul programului FMI (Fondului Monetar International, n.r.) trebuie sa aiba loc pana pe 15 septembrie si nu ridica riscuri reale (bazat pe tintele din luna iunie).

Cu toate acestea, riscurile sunt mai ridicate penru evaluarile din decembrie si martie, dupa ce ar putea aparea probleme atat in ce priveste deficitul bugetar, cat si inflatia", sustin analistii ING.

Cu toate acestea, cursul de schimb va incepe sa coboare de la inceputul lui 2010, iar in termen de 12 luni, leul se va aprecia pana la 4,15 unitati/euro, mai spun analistii ING.

Leul s-a depreciat de la inceputul acestui an cu aproape 5,3%, ultimul curs de referinta afisat de BNR fiind de 4,1963 lei/euro. Pana in prezent, cel mai ridicat curs de schimb s-a inregistrat pe 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei/euro. 

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#analisti, #ing, #leu, #pierderi , #stiri ING