ING: BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,25%

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 17:05
1645 citiri
ING: BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,25%

Analistii ING si-au redus previziunea pentru rata anuala a inflatiei la 4,1%, fata de prognoza anterioara de 4,9% si considera ca BNR isi va atinge tinta in 2010, conform unui raport al bancii publicat vineri, precizeaza NewsIn.

Analistii ING estimeaza ca banca nationala va reduce dobanda de politica monetara la 6%, cu 25 de puncte de baza, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie programate pentru ultima zi a lunii iunie.

Ulterior acestei operatiuni, BNR va pastra neschimbat nivelul de 6 procente pentru tot restul anului, estimeaza ING.

In acelasi timp, masurile de austeritate propuse de guvern au convins analistii ING sa-si coboare prognoza pentru inflatie aferenta anului 2010, in pofida riscurilor provenite din agricultura, din partea unui leu mai slab si a majorarii preturilor combustibililor.

Astfel, ING si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,9% la 4,1%, iar analistii sustin ca BNR va reusi sa-si atinga tinta in 2010, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

Preturile alimentelor au reprezentat componenta ajustata semnificativ de ING, din care a rezultat revizuirea prognozei.

Cresterea preturilor alimentare a fost, astfel, revizuita la numai 1,7%, fata de 4,5% anterior.

Inflatia s-a accentuat in luna mai cu 0,15% fata de luna anterioara, conform Institutul National de Statistica (INS).

ING sustine ca estimarile pietei erau de 0,3% pentru luna mai.

Indicele anual al preturilor de consum s-a situat la 4,4%, iar contributia sectorului alimentar la cresterea preturilor nu a fost atat de mare precum cea inregistrata in 2009, in linie cu previziunile ING.

Inflatia Core 3 a avansat, insa, de la 1,9% la 2,1% fata de anul anterior (indicele preferat de BNR, care exclude preturile administrate si volatile- legume, fructe, oua si combustibil, dar si preturile produselor accizabile sau asa-numite "de lux": tutun si alcool).

Ajustata sezonier, Core 3 a avansat de la 0,3% la 0,4% in mai, o miscare care anticipeaza o tendinta de crestere, in pofida incetinirii economice.

"Ne asteptam, insa, ca inflatia Core 3 sa ramana, in mare, stabila, cu o usoara tendinta de crestere", se arata in raport.

"Un alt risc major pentru inflatie ar putea veni din partea unei majorari a TVA", au mai spus analistii ING. Riscul politic ridicat si temerile privind o potentiala devalorizare a monedei natioanle se adauga printre factorii care ar putea contribui la o accelerare a ritmului de crestere a inflatiei, iar ultimul factor reprezinta un motiv suficient pentru tine BNR in zona de precautie.

#ing, #bnr, #dobanda, #politica, #monetara , #stiri ING