ING Bank: Marjele de dobanda la credite vor fi reglate de concurenta dintre banci

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 18:44
1836 citiri
ING Bank: Marjele de dobanda la credite vor fi reglate de concurenta dintre banci

Marjele de dobanda la credite vor fi reglate de concurenta dintre banci, iar modificarile aduse prin Ordonanta 50/2010 vor face preturile creditelor mult mai transparente, au anuntat miercuri reprezentantii ING Bank, relateaza NewsIn.

ING Bank anunta ca a finalizat informarea clientilor cu privire la modificarea contractelor de credit potrivit Ordonantei 50/2010.

Banca a mentinut nivelul dobanzii contractuale, care se formeaza din EURIBOR/ROBOR plus un element fix (prezentat ca suma dintre marja veche plus 2,25/1,25 la euro si respectiv lei, reprezentand costul de finantare).

"Incepand cu 6 septembrie, actul aditional este disponibil pentru fiecare client (...)

ING Bank sta la dispozitia tuturor clientilor sai pentru discutii individuale, dar nu incurajeaza negocieri "colective", atita timp cat contractele de credit sunt individuale.

Eventualele obiectiuni sau refuz al clientului de a semna actul aditional sau de a accepta aceste modificari, nu il exonereaza de plata ratelor scadente", se arata in comunicat.

Banca precizeaza ca, daca un client ar avea posibilitatea sa nu fie de acord cu modificarile aduse contractului prin actul aditional, acest fapt ar conduce, in cazul modificarilor privind dobanda, spre exemplu, la mentinerea formulei de calcul prevazuta in contractul de credit initial si, in consecinta, la raportarea variatiei acesteia in continuare la fluctuatiile altor indici decat cei impusi de OUG nr. 50/2010.

"Simpla notificare a neacceptarii modificarilor actului aditional sau contestarea acestora direct la banca sau in fata autoritatilor nu atrage dupa sine, in mod automat, suspendarea obligatiilor contractuale, in cazul neindeplinirii acestora existand chiar riscul incetarii contractului.

Exista, bineinteles, si varianta rambursarii anticipate a creditului, fara perceperea vreunui comision", se arata in comunicat.

Banca precizeaza ca in urma aplicarii noilor prevederi privind contractele de credit, preturile creditelor vor fi mult mai transparente, clientul va putea compara mult mai usor ofertele bancilor iar, prin eliminarea comisionul de rambursare anticipata, piata a devenit mult mai mobila, permitand clientului sa aleaga cea mai buna oferta a pietei cu costuri minime.

De asemenea, marjele de dobanda la credite vor fi reglate de concurenta dintre banci, aceasta fiind singura "lege" care va rezista in timp.

Romania a fost obligata sa transpuna pana la data de 11 iunie 2010 in legislatia nationala textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea.

Atat bancherii, cat si reprezentantii firmelor de leasing si finantare nebancara au declarat ca transpunerea textului Directivei a fost realizata abuziv, fara consultarea comunitatii bancare si fara a respecta spiritul normei adoptate de Parlamentul European.

Printre prevederile directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contractul nou de credit in termen de 14 zile calendaristice de la semnarea actelor. Guvernul a aprobat pe 9 iunie Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost publicata pe 11 iunie in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare la 21 iunie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ing, # bank, # dobanda, # credite, # banci , #stiri ING