Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING Bank avertizeaza: exista posibilitatea unei deprecieri puternice a monedei nationale!

ING Bank avertizeaza: exista posibilitatea unei deprecieri puternice a monedei nationale!

Intr-un studiu al ING Bank nu este exclusa o depreciere puternica a mondei nationale pentru a se echilibra deficitul comercial, ceea ce va alimenta inflatia, chiar daca Ministerul Finantelor a precizat ca noua tinta de deficit bugetar nu va influenta negativ indicele preturilor de consum.Rectificarea bugetara anuntata de guvern, care va duce deficitul bugetar la 2,7% din PIB, fata de 2,5% cat era preconizat, se va traduce, considera studiul, "instantaneu" intr-o adancire a deficitului de cont curent si va pune presiune pe Banca Nationala a Romaniei (BNR) in atingerea tintei de inflatie.

Pe de alta parte, perspectiva alegerilor anticipate, care ar putea fi anuntate dupa raportul de tara din septembrie, creste riscul unor cheltuieli sociale substantiale si ar putea determina o politica fiscala relaxata.

"Cum clasa politica se pregateste intens de alegeri anticipate, a caror data va fi anuntata, cel mai probabil, dupa prezentarea raportului de tara de catre Comisia Europeana, pe 27 septembrie, este de asteptat o politica fiscala relaxata", se arata in analiza ING. De altfel, "riscul in crestere al alegerilor anticipate va determina cheltuieli sociale substantiale dupa ce deficitul bugetar va fi aprobat", adauga analistii ING.

In acelasi studiu se arata ca incetinirea ritmului de crestere a economiilor din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii este cel mai important pericol pentru economia Romaniei, din cauza dezechilibrelor externe si a nevoii de finantare pe baza investitiilor straine, arata studiul ING Bank.

"Motoarele care au adancit deficitul comercial, cererea interna, performanta exporturilor si importurile masive, nu vor obosi in urmatorii ani. La deficitul de cont curent va contribui de anul viitor si guvernul Romaniei, printr-o politica fiscala relaxata", sustine studiul citat.

Tarile din Uniunea Europeana sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei, iar dezechilibrul balantei de plati este cauzat in principal de deficitul comercial. Deficitul de cont curent a crescut in primul semestru al anului curent cu 40%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa, chiar daca in ultima perioada, ritmul de crestere s-a mai domolit, ING estimeaza un dezechilibrul al balantei de plati de 9% din produsul intern brut (PIB), fata de 8,5%, cat era in urma cu un an.

Tari cu deficite mai mici decat cele ale Romaniei au fost penalizate de investitorii straini si au fost nevoite sa isi ridice dobanzile, iar mutari asemanatoare sunt asteptate in Romania intr-un viitor nu foarte departat, conform ING . "Totusi pe termen scurt, combinatia dintre deficitul de cont curent si investitii straine va fi neutra pentru leu ", se mai spune in analiza bancii.

Deficitul de cont curent a fost in primele sase luni ale anului de 4,17 miliarde de euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar investitiile straine au ajuns in primul semestru al anului la 3,2 miliarde de euro, insa nu mai compenseaza decat 77,8 % din deficitul contului curent.

Bloombiz

si

Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 748 ori