ING a imbunatatit estimarile privind contractia PIB

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 13:11
1588 citiri
ING a imbunatatit estimarile privind contractia PIB

ING Bank Romania a revizuit usor estimarile privind declinul Produsului Intern Brut in 2009, de la 6,7% la 6,5%, si a mentinut prognoza referitoare la o crestere economica de 1,6% in 2010, desi avertizeaza asupra riscurilor legate de politica bugetara.

Inflatia a incetinit peste asteptari in 2009, ca urmare a anului agricol foarte bun si nu ca efect al contractiei cererii, considera analistii ING, informeaza Mediafax.

Din acest motiv, inflatia va fi la un nivel redus in primul semestru din 2010, dar riscurile se vor amplifica in a doua jumatate a anului viitor, precum si in 2011.

In opinia analistilor bancii, tintele stabilite de Banca Nationala a Romaniei sunt prea optimiste, se mai arata in cel mai recent raport al ING.

Economia s-a contractat cu 0,6% in trimestrul trei, mai putin decat estimarea initiala de 0,7%, constructiile si comertul avand cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut (PIB), dupa scaderi de 5,5%, respectiv 2,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Evolutia este apropiata de prognoza ING, privind o scadere de 0,5% a PIB.

Economia a inregistrat in trimestrul trei un declin de 7,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu 8,7% in trimestrul al doilea. cifra fiind identica cu cea publicata la mijlocul lunii noiembrie de INS.

Potrivit ING, diferenta poate fi explicata prin performantele foarte bune din agricultura, care au fost peste asteptarile bancii.

Atenuarea contractiei in trimestrul al treilea, fata de cel precedent, si imbunatatirea prognozelor consolideaza opinia ca activitatile economice din ultimele trei luni ale anului ar putea fi pozitive.

Acest fapt reprezinta un factor benefic, in special pentru 2010, noteaza ING.

Agricultura a avut o contributie pozitiva, chiar daca performantele acestui sector au fost foarte bune si in 2008. In trimestrul trei din 2008 a avut loc o crestere de 34,8% in acest sector. In intervalul similar din 2009, cresterea a fost de 2,4%, in timp ce ING se astepta la o contractie de 15% a sectorului agricol.

Evolutia explica scaderea preturilor alimentelor si poate duce la o contributie pozitiva a agriculturii si in trimestrul al patrulea, precum si la preturi scazute ale alimentelor pana in iunie-iulie 2010, se mai arata in raport.

ING anticipeaza totodata si o contributie pozitiva a sectorului industrial, in trimestrul al patrulea, cu un avans de 5%, precum si imbunatatiri marginale in alte sectoare.

Evolutia ar fi conforma cu estimarile bancii conform carora in ultimul trimestru economia Romaniei ar putea avansa cu 0,6%, ajustata sezonier.

Declinul anualizat s-ar putea atenua in trimestrul al patrulea la 4,4%, de la 7,1%.

In consecinta, revenirea la crestere anualizata pozitiva ar putea avea loc in al doilea trimestru din 2010, considera analistii ING.

Ei sustin ca economia are nevoie de continuarea masurilor de relaxare a politicii monetare, pentru a sustine redresarea in 2010, fiind necesara stimularea cererii interne, dupa atenuarea contributiei exporturilor nete.

Din acest motiv, prognoza privind cresterea economica pozitiva din 2010 ia in calcul ca dobanda de politica monetara va ajunge la 6,75% la sfarsitul lunii iunie.

Analistii ING recunosc insa faptul ca ciclul de reducere a dobanzilor poate fi reluat numai dupa consolidarea semnelor de stabilizare politica si a bugetului.

In ceea ce priveste contractia economiei din acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza un declin de 7,7%, in timp ce Fondul Monetar International (FMI) anticipeaza o scadere de 7,5% - 8%.

Pentru 2010, atat CNP, cat si FMI prognozeaza o crestere a economiei de 0,5%.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca avansul PIB ar putea ajunge la 1,5% anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#crestere, #economie, #inflatie, #performante, #pib, #preturi , #stiri ING