ING a detectat erori in datele FMI

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 16:33
1903 citiri
ING a detectat erori in datele FMI

Analistii grupului financiar olandez ING au detectat erori in datele Fondului Monetar International (FMI) legate de datoria externa pe termen scurt a unor tari din regiune, in care nivelul acesteia era supraestimat pentru state precum Polonia si Cehia, arata un raport publicat miercuri, potrivit NewsIn.

Datele gresite se refera la raportul dintre datoria externa pe termen scurt si rezervele valutare.

FMI a anuntat un raport de 236% pentru Cehia, in loc de 89%, cat este nivelul real, de 210% pentru Estonia, in loc de 132%, si 208% pentru Ucraina, in loc de 116%.

Cifrele pentru Polonia par, de asemenea, mult exagerate, analistii ING considerand de altfel aceasta tara, alaturi de Cehia, printre cele mai sigure din Europa.

"Am criticat cifrele anuntate pentru Cehia si Polonia, pe care le consideram cele mai sigure tari din Europa, in timp ce datele FMI arata ca ele vor avea probleme mari.

Chiar in aceasta dimineata, am auzit de la FMI ca, intr-adevar, sunt erori in calculele lor si ca vor publica date corectate", se arata in raport. Astfel, FMI va modifica estimarile pentru Cehia, pentru Estonia si pentru Ucraina.

Deocamdata, FMI nu a confirmat ca va efectua schimbari si ale datelor pentru Polonia, insa se asteapta la reducerea raportului si in cazul Lituaniei.

ING considera importanta schimbarea datelor FMI pentru tarile din Europa Centrala si de Est, datorita expunerii bancilor occidentale in zona, Polonia si Cehia reprezentand aproape 60% din produsul intern brut al regiunii.

"Pentru Romania, Ungaria si Letonia exista deja programe de asistenta din partea FMI, ceea ce denota ca 90% din PIB-ul ECE este oricum sigur sau mai sigur datorita sprijinului FMI.

De aceea, problemele din zona nu sunt atat de mari precum se teme lumea, iar bancile austriece si altele care au expuneri in aceste tari vor fi afectate doar de cresterea creditelor neperformante", a precizat ING.

In cazul in care datele FMI erau corecte, doar 31% din PIB-ul regiunii era "sigur", mentioneaza analistii grupului financiar. 

#datorie, #externa, #fmi, #ing, #raport , #stiri ING

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  9. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  10. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei