Incetinirea economica din SUA si UE ameninta cresterea economica a Romaniei

Marti, 26 Septembrie 2006, ora 14:50
850 citiri

"Credem ca o incetinire a cresterii economice din SUA, urmata de un act similar al UE, sunt pericolul principal pentru cresterea economica din Romania, dat fiind marirea deficitelor externe si dependentei de bani straini pentru a le finanta", au declarat, luni, analisti ai ING Bank Romania.Inflatia a scazut mai repede decat era asteptat, iar procesul de dezinfatie va continua, dar la un ritm mai scazut, pe masura ce presiunea inflationista ramane inca puternica, au afirmat intr-un raport economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, si economistul Ciprian Dascalu.

Economistii ING considera ca tinta anuala de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei poate fi atinsa atata timp cat nu vor exista ajustari inopinate ale preturilor controlate si socuri externe. Previziunea economistilor bancii este ca inflatia va ramane in marginea superioara a intervalului de +/-1%, in jurul tintei oficiale a inflatiei de 5%. "Perspectiva inflatiei va fi afectata, cel mai probabil, de o politica fiscala mai slaba, de cererea puternica si de ajustari ale preturilor administrate", au subliniat analistii ING.

Florin Citu si Ciprian Dascalu se asteapta ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8,75% la urmatoarea sedinta a bancii centrale, care va avea loc pe 27 septembrie. Deoarece evolutia inflatiei depinde mai ales de dezvoltarile sezonale, iar inflatia de baza totusi creste, "credem ca ar fi nevoie de intarirea politicii monetare in urmatoarele patru semestre pentru ca inflatia sa atinga tintele pe termen mediu de 4% pentru 2007 si 3,8% pentru 2008,", au punctat analistii economici ai ING. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza, in ultimul raport, o inflatie de 5,5% pentru 2006 si de 4,5% pentru 2007.

"Mai mult, deoarece Bancii Nationale a Romaniei nu-i place sa dea indicii legate de directia dobanzii, de teama fluxului intern de capital, ne asteptam ca deciziile legate de rata dobanzii sa fie legate de recentele date privind inflatia si schimbarile din ratele de schimb, nu pe baza perspectivei inflatiei", au declarat analistii in raport.

"In acest moment, consideram ca este o probabilitate de zero la suta ca BNR sa creasca rata dobanzii la urmatoarea sedinta de pe 27 septembrie", a adaugat Citu. Exista o probabilitate mica pentru intarirea politicii monetare la intalnirea conducerii BNR din 10 noiembrie, au adaugat analistii.

NewsIn