Franklin Templeton va administra Fondul Proprietatea

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 09:34
1749 citiri
Franklin Templeton va administra Fondul Proprietatea

Compania americana Franklin Templeton Investments a castigat licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea, avand o oferta mai buna decat a concurentului din etapa finala, Morgan Stanley Investment Management, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate procesului de selectie.

Presedintele comisiei de selectie a administratorului FP, Enache Jiru, a confirmat castigarea licitatiei de catre Franklin Templeton Investments, aratand ca detalii privind oferta financiara vor fi facute publice dupa ce contractul va fi aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor Fondului si de Guvern.

Ulterior acestor aprobari, Franklin Templeton va prelua administrarea FP inlocuind actualul management. Intrebat de MEDIAFAX daca oferta Morgan Stanley a fost acceptata, Jiru a spus: "Aceasta informatie este confidentiala, ma opresc aici".

Comisia de selectie a administratorului Fondului Proprietatea a ales la finele lunii mai companiile Franklin Templeton Investments si Morgan Stanley Investment pentru a participa in faza finala de selectie, care viza doar ofertele financiare finale.

La inceputul lunii mai, comisia a decis ca procesul de selectie a administratorului FP va continua cu cinci dintre cei opt ofertanti initiali, acestia fiind acceptati pentru etapa dialogului competitiv, respectiv Aviva Investors Global Services, Blackrock Investment Management, Franklin Templeton Investments, ING Investment Management si Morgan Stanley Investment Management.

Potrivit documentatiei de selectie a administratorului FP, care include proiectul de act constitutiv si proiectul de contract de administrare, Franklin Templeton Investments va prelua atributiile de administrare efectiva a portofoliului de active si toate atributiile Consiliului de Administratie.

Administratorul va avea libertate decizionala maxima, cu exceptia acelor contracte/acte juridice a caror valoare depaseste 5% din valoarea totala a activelor nete ale Fondului.

Totodata, administratorul este numit pe o perioada nedefinita, supusa rezilierii contractului de catre FP, in orice moment, cu un preaviz de 3 luni, la discretia FP si fara nicio obligatie de a despagubi societatea de administrare.

Franklin Templeton Investments va asigura si procedurile de listare a actiunilor Fondului Proprietatea pe bursa.

Presedintele FP, Daniela Lulache, a declarat la finele lunii aprilie ca listarea fondului in acest an ar fi fost posibila doar daca acesta s-ar fi inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ca fond autoadministrat.

Fondul Proprietatea estimeaza ca va inregistra in acest an o reducere cu 94% a veniturilor curente, de la 524 milioane lei la 270,4 milioane lei, astfel ca profitul net va cobori la mai putin de jumatate din rezultatul obtinut in 2008, de la 467,7 milioane lei la 212,4 milioane lei.

Activele totale ale fondului au fost anul trecut de 10,95 miliarde lei, fata de 14,46 miliarde lei la sfarsitul anului 2007, scadere datorata reducerii capitalurilor proprii cu aproximativ 3,5 miliarde lei, in principal prin reevaluare.

Creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.

Statul, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, este actionarul majoritar al Fondului, cu o participatie de 66,01%.

Potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Fondului Proprietatea, numarul actionarilor persoane private este 2.426 iar numarul actiunilor detinute de acestia reprezinta 28,12% din capitalul social al Fondului.

Jean Dumitrescu (Aquila) la Quarterly Report: ”Am avut o cifră record de peste 2,5 de miliarde de lei în 2023”
Jean Dumitrescu (Aquila) la Quarterly Report: ”Am avut o cifră record de peste 2,5 de miliarde de lei în 2023”
Jean Dumitrescu, Director Relații cu Investitorii la Aquila Part Prod Com, a participat la cea de-a patra ediție a Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB, conferință marca...
#administrare, #bursa, #fp, #franklin, #licitatie, #templeton , #stiri ING

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță
  3. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  4. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem