Fondurile de pensii isi tin banii la stat si in banci

Luni, 18 Mai 2009, ora 10:18
963 citiri
Fondurile de pensii isi tin banii la stat si in banci

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au continuat sa mizeze pe tilturi de stat si in aprilie, investind in aceste instrumente aproape 54% din banii colectati de la cei 4,3 milioane de clienti pentru care angajatorii platesc contributii. Investitiile totale ale fondurilor se ridica la 1,32 miliarde de lei (316 milioane de euro). 

Cele mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca aproape la toate fondurile portofoliul de investitii este format in proportie de peste 50% din titluri de stat. Majoritatea sunt titluri emise de statul roman, singurul fond care la sfarsitul lunii trecute avea plasamente in tilturi ale statelor din UE fiind ING, cel mai mare jucator de pe piata, aceste investitii reprezentand circa 1,6% din totalul celor realizate de fond.

Al doilea instrument financiar ca pondere sunt obligatiunile corporative, care reprezinta 31% din investitiile fondurilor de pensii obligatorii. Singurul fond din cele 14 de pe piata care nu are investitii in obligatiuni corporative este KD, un jucator de mici dimensiuni, care va fuziona anul acesta cu fondul administrat de Eureko.

Datele CSSPP arata ca in aprilie a crescut usor ponderea depozitelor bancare in portofoliile fondurilor, de la 6,6% in martie la 7,3% luna trecuta. Cumulat, fondurile de pensii pastreaza circa 60% din banii clientilor in tilturi de stat si depozite, adica 810 milioane de lei (193 de milioane de euro). 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri, # pensii, # depozite, # titluri, # obligatiuni , #stiri ING