Fondurile de pe pilonul II si-au sporit activele la 2 miliarde lei

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 17:53
1367 citiri
Fondurile de pe pilonul II si-au sporit activele la 2 miliarde lei

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,995 miliarde lei (475,4 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 7,85% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), informeaza NewsIn.

Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui septembrie, 4.456.014 de participanti de la care incasau contributii, cu 30.632 mai multi decat in august.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (39%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 783,09 milioane lei la finalul lui septembrie.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat recent ca a decis prelungirea cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxima aplicabila investitiilor fondurilor de pensii private, in titluri de stat.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani. Pentru 2010, guvernul nu a anuntat inca daca va creste sau nu nivelul contributiei.

 

#pensii private, # contributie, # fonduri, #active , #stiri ING