Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele de asigurari profita de criza

Firmele de asigurari profita de criza

Firmele de asigurari profita de criza si mizeaza pe nevoia de protectie a firmelor in conditiile crizei, sustinand ca cererea de asigurare pe segmentul corporate a inceput deja sa creasca, mai ales pentru proiecte de infrastructura, precizeaza NewsIn.

Estimez o crestere de 7-8% in acest an, mai ales pe fondul unei revigorari a creditarii in a doua jumatate a anului", a declarat pentru NewsIn Dumitru Ceraceanu, specialist al pietei de asigurari.

El a explicat ca, de obicei, asigurarile de viata sau de locuinte se vand "la pachet" cu creditele imobiliare.

Directorul diviziei de vanzari alternative din cadrul Asirom, Catalin Stroe, considera ca piata romaneasca de asigurari va creste in a doua jumatate a acestui an intr-un ritm asemanator primelor sase luni, respectiv cu 5,5%, sau "poate usor mai mult".

"Avem din ce in ce mai multe cereri de asigurare pentru proiecte de infrastructura si tot mai multe companii constientizeaza nevoia crescuta de asigurare in noul mediu economic, caracterizat de resurse dramuite, care cu siguranta nu le-ar permite reluarea business-ului dupa un incendiu sau o catastrofa", a mentionat Stroe, pentru NewsIn.

El a explicat ca avansul pe segmentul corporate ar putea compensa stagnarea de pe segmentul de asigurari pentru persoane fizice, in conditiile in care populatia nu mai cumpara masini noi si nici nu mai face investitii ca in anii trecuti. In schimb, se constata o crestere a vanzarilor de polite de locuinte.

La randul sau, presedintele directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea, estimeaza o crestere de 5% in acest an pe fondul crizei.

"Estimam o crestere de doar 5%, pentru ca totusi potentialul de asigurari este inca mare", a mentionat Mustatea.

Directorul de asigurari generale al Generali Asigurari, Adrian Marin, se asteapta, intr-o varianta optimista, la o crestere cu cel mult 9-10% a pietei de asigurari generale, avand in vedere efectele crizei asupra afacerilor asiguratorilor.

"As mentiona, pe partea de asigurari non-life (generale n.r.), impactul negativ pe care l-a avut asupra pietei de asigurari auto scaderea dramatica inregistrata de piata de leasing", a afirmat Marin, pentru NewsIn.

Asigurarile generale merg mai bine in criza decat cele de viata

Pe segmentul de asigurari de viata, asiguratorii se asteapta in acest an, intr-o varianta optimista, la o crestere de cel mult 3% fata de 2008.

Directorul general al BCR Asigurari de Viata, Florina Vizinteanu, estimeaza insa o crestere cu circa 2-3% a pietei de asigurari de viata in acest an, in ciuda contractiei economice severe, in conditiile in care a constatat o evolutie mai buna a pietei in al doilea trimestru.

In schimb, alti manageri din sector se asteapta mai degraba la o stagnare a pietei.

"Consider ca in a doua parte a lui 2009, piata asigurarilor de viata va stagna, cu un volum de prime brute subscrise in jurul cifrei de 1,8 miliarde lei", a declarat pentru NewsIn Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

De aceeasi parere este si directorul directiei de asigurari de viata al Generali Asigurari, Ovidiu Racoveanu.

"Scaderea produsului intern brut va influenta, probabil, in sensul unei stagnari, piata asigurarilor de viata. Probabil va fi o crestere foarte usoara, de 1-2% in acest an", a estimat Racoveanu.

In acelasi timp, oficialul Asirom considera ca "pe segmentul viata cresterea va fi reluata atunci cand vom vinde preponderent protectie - misiunea fundamentala a asigurarii - si nu investitii, pentru ca increderea publicului a fost zdruncinata de politele 'unit-linked' (cu componenta investitionala), a caror valoare este legata direct de portofolii de actiuni", a spus Stroe.

Acesta a adaugat ca Asirom a ales sa diversifice oferta de produse destinate protectiei cu o polita de asigurare de sanatate care garanteaza plata tratamentului, pe langa spitalele din Romania, in 140 de spitale de top din Austria pentru orice fel de afectiune.

Piata romaneasca de asigurari a crescut cu 5,55% in primul semestru al acestui an, pana la 4,67 miliarde lei, avansul de pe segmentul asigurarilor generale compensand declinul inregistrat de asigurarile de viata. Piata asigurarior generale a crescut cu 7,58%, iar segmentul asigurarilor de viata a scazut cu 2,7%, potrivit CSA.

Anul trecut, companiile de pe piata romaneasca de asigurari au inregistrat prime brute subscrise de 8,8 miliarde lei (2,4 miliarde euro), in crestere cu 22,4% fata de 2007.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2052 ori