Datele privind PIB reprezinta o surpriza pozitiva - Nicolae Chidesciuc

Marti, 16 August 2011, ora 12:14
1572 citiri
Datele privind PIB reprezinta o surpriza pozitiva - Nicolae Chidesciuc

Datele publicate de INS privind Produsul Intern Brut reprezinta o surpriza pozitiva, avand in vedere evolutiile sectoriale, unde numai constructiile au inregistrat crestere, dar si aceasta nesemnificativa, a declarat pentru MEDIAFAX economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc.

Evolutia poate fi explicata printr-o performanta foarte buna in agricultura, care ar putea continua si ar fi singura sansa de atinge o crestere economica de 1,5% in 2011, a adaugat el. 

Pe de alta parte, o supraperformanta agricola umbreste perspectivele pentru 2012, mai ales in contextul incetinirii economiei globale. 

"Daca in 2012 va fi un an agricol normal, atunci contributia sectorului la formarea PIB va fi negativa avand in vedere supraperformanta din acest an, ceea ce va afecta cresterea economica", a afirmat Chidesciuc.

Produsul intern brut a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru si cu 0,3% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2010 (date ajustate sezonier).

In primul semestru, PIB a avansat cu 0,3%, date ajustate sezonier, fata de jumatatea lui 2010, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Pe serie bruta, PIB a fost in al doilea trimestru cu 1,4% mai mare fata de rezultatul din aprilie - iunie 2010 si usor sub cresterea din primul trimestru, de 1,7%.

In prima jumatate a anului, PIB a urcat cu 1,6% pe serie ajustata sezonier comparativ cu primul semestru din 2010.

PIB a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primul trimestru din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.

Surse oficiale au declarat sambata agentiei MEDIAFAX ca Guvernul a revizuit in usoara scadere estimarea privind cresterea PIB in trimestrul al doilea fata de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cat anticipa initial la 0,2-0,3%, mizand insa pe o performanta mai buna in trimestrul III datorita productiei agricole, pentru a atinge tinta pe intregul an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#pib, #crestere economica, #nicolae chidesciuc , #stiri ING