Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CNVM a ridicat suspendarea decontarii in cazul ofertei publice Alumil

CNVM a ridicat suspendarea decontarii in cazul ofertei publice Alumil
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a ridicat, joi, suspendarea decontarii in cazul ofertei publice Alumil, revocand ordonanta prin care saptamana trecuta a amanat, pentru a treia oara, decontarea actiunilor alocate in cadrul ofertei Alumil.Comisia a constatat, in urma unei investigatii initiate la finele anului trecut, ca 16 companii de brokeraj nu au respectat prospectul in cazul ofertei publice Alumil Rom Industry si a stabilit suspendarea decontarii actiunilor alocate in cadrul ofertei, care in conditii normale se realizeaza in trei zile de la finalizarea ofertei.

Institutia de reglementare a pietei de capital a aratat ca unele societatile de servicii de investitii financiare au preluat formulare de subscriere de actiuni Alumil fara sa respecte conditia potrivit careia clientii care au subscris actiuni trebuia sa aiba in conturi sumele aferente platii acestora.

Astfel, in data de 20 decembrie, autoritatea de reglementare a pietei a stabilit amanarea cu doua saptamani a operatiunilor de decontare, iar la inceputul acestui an, a suspendat pentru inca doua saptamani, incepand cu 3 ianuarie, decontarea actiunilor, motivand masura prin necesitatea finalizarii investigatiei incepute privind neregulile semnalate in derularea ofertei.

Saptamana trecuta, CNVM a suspendat, pentru a treia oara, operatiunea de decontare, pentru cel mult zece zile, incepand din 18 ianuarie, sustinand ca Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa isi indeplineasca, in aceasta perioada, obligatiile care ii revin.

Potrivit CNVM, Bursa de Valori Bucuresti, ca operator de piata, are obligatia sa adopte toate masurile necesare in vederea realizarii operatiunii de alocare si a derularii tranzactiilor aferente ofertei publice.

Pe de alta parte, Bursa de Valori Bucuresti considera ca si-a indeplinit obligatiile legale in cazul Alumil, intrucat subscrierea ofertelor initiale se desfasoara in afara pietei regelementate, iar institutia nu are competenta sa monitorizeze, sa constate si sa sanctioneze aceste operatiuni.

"Intermediarii autorizati care au validat si introdus in piata ofertelor publice formulare sau ordine de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului de oferta au obligatia sa adopte, de indata, impreuna cu ofertantul - Alumil Rom Industry Bucuresti, intermediarul ofertei - SSIF Alpha Finance si Bursa de Valori Bucuresti toate masurile necesare pentru realizarea operatiunilor implicate de derularea ofertei publice primare initiale de vanzare de actiuni emise de Alumil Rom Industry, in conditiile respectarii tuturor reglementarilor aplicabile (...)", se metioneaza in ordonanta emisa, joi, de CNVM.

Comisia a mai decis, joi, sa amendeze sapte societati de servicii de investitii financiare si a dat avertisment altor sapte brokeri, pentru neregulile constatate in derularea ofertei publice derulate de Alumil.

Institutia a stabilit amenzi in cazul Raiffeisen Capital&Investment, ING Securities, Intercapital Invest, Confident Invest, Valmob Intermedia, EFG Eurobank Securities si Equity Invest, se arata intr-un comunicat al institutiei.

De asemenea, CNVM a sanctionat cu avertisment SSIF Vanguard, Prime Transaction, BRD Securities, HTI Valori Mobiliare, Eldainvest, Rombell Securities si SSIF Super Gold Invest.

CNVM a hotarat sa amendeze si agentii angajati ai SSIF implicate, care au preluat si validat ordine de cumparare pentru actiuni Alumil fara sa respecte prevederile din prospectul de oferta.

Oferta publica de vanzare de actiuni Alumil Rom Industry, derulata in perioada 8-18 decembrie, a fost suprasubscrisa de 16 ori, subscrierile totale fiind in valoare de 465 milioane de lei (136 milioane euro).

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 841 ori