Cel mai mare fond de investitii financiare din lume cumpara obligatiuni emise de Abu Dhabi si Qatar

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 13:51
2212 citiri
Cel mai mare fond de investitii financiare din lume cumpara obligatiuni emise de Abu Dhabi si Qatar

Grupul american Pacific Investment Management Co (PIMCO), cel mai mare fond de investitii financiare din lume, cumpara obligatiuni emise de emiratele Abu Dhabi si Qatar, dupa scaderile abrupte declansate pe pietele arabe de problemele Dubaiului, transmite Bloomberg. 

PIMCO investeste si in datorii emise de Ras Laffan Liquefied Natural Gas Co, companie energetica din Qatar orientata catre pietele asiatice, potrivit lui Michael Gomez, directorul diviziei pentru piete emergente a gigatului american, relateaza Mediafax.

Fondul si-a majorat semnificativ detinerile in datorii si valori mobiliare emise de guvernele si companiile din regiune, dupa scaderea masiva, la minime record a preturilor declansata de moratoriul cerut de Dubai pentru datoriile companiilor de stat.

Obligatiunile de pe pietele emergente au inregistrat cea mai puternica scadere de la primele inregistrari, din 1993, dupa ce Dubai World a cerut moratoriul pentru restructurarea datoriilor.

Procesul ar putea dubla datoriile restructurate, de la 26 miliarde dolari in prezent la 46,7 miliarde de dolari, pe masura ce tot mai multe companii afiliate holdingului de stat vor anunta probleme financiare, estima Morgan Stanley intr-o analiza prezentata marti.

"Venim pe aceste piete si cumparam. In orice situatie de panica, vom acumula tot mai mult. Consideram ca activele sunt ieftine", a declarat Gomez pentru Bloomberg Television.

Dubai este al doilea cel mai bogat stat din Emiratele Arabe Unite, dupa Abu Dhabi, dar cel mai dezvoltat din punct de vedere economic si financiar, datorita ambitiei Seicului Mohammed Bin Rashid Al Maktoum de a transforma tara intr-un centru financiar si turistic global.

Emiratele Abu Dhabi si Qatar atrag in acest context multi investitori straini, inclusiv PIMCO si grupul olandez ING, care sustin ca rezervele mari de petrol si gaze ale acestor state le vor permite sa-si indeplineasca angajamentele in plan financiar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond, # de, # investitii, # financiare, # abu dhabi, # quatar , #stiri ING