ANPC nu a primit sesizari referitoare la posibilele radiatii emise de retelele GSM

Vineri, 22 Septembrie 2006, ora 07:54
858 citiri

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu a primit, in 2006, decat doua sesizari referitoare la posibilele radiatii emise de retelele GSM, acest tip de date neputand fi apreciat de ANPC in primul rand din lipsa de competente, dar si de aparatura necesara, a declarat, pentru ROMPRES, consilierul presedintelui ANPC Robert Hart.,,Pentru a afla mai multe date despre aparitia bolilor si expunerile la campurile electromagnetice, ANPC a rugat cetatenii sa trimita aceste intrebari Directiei de Sanatate Publica, care are competente in acest domeniu. ANPC poate controla, si a facut-o in mai multe randuri, respectarea contractelor de prestari servicii Internet, telefonie, cablu TV, incheiate cu consumatorii persoane fizice', a precizat Robert Hart.

Conform specialistilor de la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, nu s-a stabilit nici o legatura intre aparitia bolilor si expunerile la campurile electromagnetice. 'Atat in Bucuresti, cat si in toate marile orase in care avem sisteme de monitorizare a calitatii factorilor de mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) nu a inregistrat depasiri peste limitele normale in zonele in care functioneaza sistemele noastre, pe segmentul de poluare a aerului din cauze care ar avea legatura cu activitatea operatorilor de telefonie mobila. De altfel, nu ANPM poate face aceste studii, personalul avand alte abilitati', a declarat presedintele ANPM, Ioan Gherhes.

Acesta a precizat ca astfel de analize se pot face numai de o comisie multidisciplinara, specialistii, cercetatorii de la diverse universitati tehnice fiind cei care pot emite concluzii pertinente. Compartimentul de Igiena Mediului de la Directia Nationala de Sanatate are, de asemenea, atributiile necesare pentru a studia parte din posibilele efecte generate de retelele GSM, in sensul ca trebuie sa 'urmareasca calitatea factorilor de mediu, calitatea apei potabile, calitatea apei folosite in scop recreational (imbaiere, apa de suprafata), calitatea aerului citadin, nivelul de zgomot urban, sa elibereze vize sanitare privind amplasarea de spatii de locuit, surse de apa potabila, constructii civile si de interes social'.

'Exista organisme internationale preocupate de protejarea sanatatii populatiei, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar normele emise in acest domeniu sunt adoptate in totalitate si de legislatia romaneasca', a declarat, pentru ROMPRES, Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Conform unui studiu elaborat de cercetatori de la Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT), cresterea densitatii antenelor reduce puterea de emisie, deoarece statia de baza va lucra la puterea minima pentru a nu se perturba cu statiile vecine din cadrul retelei celulare, iar telefonul mobil va lucra la putere minima, pentru a conserva acumulatorul', a precizat profesor dr. ing. Radu Vasiu, secretar stiintific la UPT.

O zona fara statii de baza nu inseamna o zona fara radiatii electromagnetice, ci, dimpotriva, este o zona acoperita cu emisiile mult mai puternice ale antenelor aflate la distanta mai mare, precizeaza profesori ai acestei Universitati.

Rompres