Angajatii ar putea avea mai mult timp la dispozitie sa aleaga o pensie privata

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 12:57
1368 citiri
Angajatii ar putea avea mai mult timp la dispozitie sa aleaga o pensie privata

Arbitrul pensiilor private ar putea prelungi perioada in care un angajat isi poate alege fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) la sase luni, de la patru in prezent, si ia in calcul varianta distribuirii aleatorii dupa numarul de noi clienti atrasi de fonduri in luna de distributie, precizeaza NewsIn.

"Extinderea perioadei de aderare ofera administratorilor mai mult timp sa gaseasca persoanele eligibile sa adere la un fond de pensii private obligatorii", a declarat pentru NewsIn presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"Este in beneficiul sistemului, deoarece nimeni nu isi doreste sa ajunga in sistemul de distribuire aleatorie", a mai spus seful CSSPP, precizand ca aceasta reprezinta una dintre propunerile luate in calcul.

Oancea a argumentat ca, prin distribuirea aleatorie in functie de noii clientii atrasi - si nu dupa numarul de participanti din perioada initiala de aderare - este incurajat efortul depus de administratori pentru atragerea participantilor si informarea acestora.

"ING a propus ca acest interval sa se extinda macar la sase luni, timp in care sa poata aborda participantii noi-intrati", declara pentru NewsIn Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

Ea considera ca multi participanti ajung sa fie repartizati aleatoriu pentru ca administratorii nu au suficient timp la dispozitie ca sa-i gaseasca si sa le prezinte oferta.

In prezent, aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu.

Criteriul randamentului, irelevant dupa mai putin de 2 ani

Unii mari jucatori de pe pilonul II de pensii propuneau ca distribuirea aleatorie sa se faca in functie de randamentele fondurilor, insa seful CSSPP a precizat ca aceasta varianta nu este luata in calcul, motivul principal fiind ca acest criteriu este irelevant la mai putin de doi ani de la aparitia pietei.

"Nu avem in vedere distribuirea aleatorie in functie de randamentele fondurilor pentru ca nu a trecut perioada de doi ani", a afirmat Oancea.

Randamentele fondurilor se evalueaza pentru prima data la doi ani de la lansare, astfel ca fondurile cu rezultate slabe pot iesi din piata.

Presedintele CSSPP considera ca, prin distribuirea aleatorie a participantilor dupa randamentele fondurilor, exista riscul sa fie incurajat un comportament investitional care sa aduca randament pe termen scurt.

"Investitiile pe termen scurt nu sunt specifice fondurilor de pensii. Nu vrem sa incurajam astfel de comportamente ", a afirmat Oancea.

Seful arbitrului pensiilor apreciaza ca distribuirea dupa randamentele fondurilor "nu este un criteriu atat de obiectiv pe cat se promoveaza".

"Vorbim de eficienta dupa sapte - zece ani, cand se vad rezultatele unei strategii coerente de administrare pe termen lung", a mai spus Oancea.

Recent, insa, un alt oficial din CSSPP, vicepresedintele Ion Giurescu, prezenta ca variante distribuirea in cote egale a noilor participanti intre administratori sau nealocarea de noi participanti, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita.

Giurescu argumenta aceasta schimbare prin faptul ca marii administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, bazandu-se ca au o anumita cota de piata dupa numarul de participanti.

In prezent, distribuirea se face in functie de cota de piata a fondurilor dupa numarul de participanti.

#pensie, #fond, #angajati, #pensionari, #ING , #stiri ING