Analistii ING vad riscuri ca inflatia sa fie de 6% la finele anului

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:35
1362 citiri
Analistii ING vad riscuri ca inflatia sa fie de 6% la finele anului

Analistii ING Bank Romania considera ca exista mari riscuri ca rata inflatiei sa atinga 6% la finele acestui an si nu exclud chiar un nivel de 8%, in conditiile presiunilor la nivel international asupra preturilor alimentelor si angajamentului Guvernului de a elimina subventiile la energie termica, precizeaza Mediafax.

Scenariul de baza al ING Bank Romania indica pentru acest an o inflatie anuala de 4,5%.

Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a precizat ca scenariul de baza privind inflatia include estimarea de majorare a preturilor alimentelor cu 4,7%, dar avansul ar putea ajunge pana la 8,5% sau chiar mai mult, avand in vedere presiunile existente la nivel international si faptul ca in trecut costurile locale si cele internationale au avut evolutii corelate.

"Daca cresterea preturilor alimentelor ajunge la 8,5%, aceasta evolutie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentuale asupra inflatiei. Un impact aditional de 1,2 puncte asupra ratei anuale a inflatiei ar putea fi generat de eliminarea subventiilor la incalzire", a explicat Chidesciuc.

El a mentionat ca exista si alte riscuri privind scenariul de baza pentru inflatie, de exemplu o eventuala depreciere sau stabilitate a leului fata de euro, comparativ cu estimarea ING de apreciere nominala a monedei locale.

Chidesciuc considera ca probabilitatea ca inflatia sa se situeze la 6% la finele acestui an este destul de ridicata intrucat eliminarea subventiilor la energia termica este mentionata in acordul cu FMI, dar ca sansele ca rata anuala se urce la 8% sunt foarte mici.

"Presiunile inflationiste sunt foarte puternice in Romania si vor continua probabil sa fie ridicate in 2012. Romania a majorat salariile din sectorul public in acest an, iar cresteri ar putea exista si in sectorul privat, ceea ce ar influenta inflatia din 2012, avand in vedere estimarea privind un avans scazut al productivitatii. In plus, 2012 este un an electoral", se arata intr-un raport ING.

Analistii ING au reiterat ca riscurile inflationiste sunt ridicate, ceea ce face ca o reducere a dobanzii de politica monetara sa fie improbabila.

"Nu anticipam o modificare a ratei de politica monetara in acest an. Mai mult, daca va exista o schimbare a ratei dobanzii, este mai probabil ca acesta sa fie in sensul cresterii decat in cel de scadere, intrucat inflatia se accelereaza in statele cu care exista relatii de comert, unde unele banci centrale au majorat deja ratele cheie", potrivit raportului.

In raportul asupra inflatiei prezentat in luna noiembrie a anului trecut, banca centrala estima ca rata anuala a inflatiei va fi de 6,8% la finele primului trimestru si va urca pana la 7% in luna iunie, pentru ca ulterior sa scada pana la 3,4% la sfarsitul acestui an. BNR a fixat o tinta de inflatie pentru acest an de 3%, plus/minus un punct procentual.

Pe de alta parte, analistii ING noteaza ca datele privind evolutia rezervelor valutare ale BNR in luna ianuarie indica ca au existat interventii pe piata valutara, cu scopul de a proteja leul, de circa 500 de milioane de euro.

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in ianuarie cu 257 milioane de euro la 32,68 miliarde euro, in contextul virarii unei transe de circa 900 de milioane de euro de catre FMI, reise din datele publicate marti de banca centrala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie anuala, #majorare preturi alimente, #rata de politica monetara, #depreciere leu, #ing , #stiri ING