Oscilatiile monedei americane starnesc pofta investitorilor. Ce ne pregateste dolarul?

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 10:06
6725 citiri
Oscilatiile monedei americane starnesc pofta investitorilor. Ce ne pregateste dolarul?
Foto: Miastons

Investitorii care au evitat dolarul in ultimele trei saptamani ar putea sa reintre in joc, prezic analistii financiari.

Declinul de 4,3 procente inregistrat de moneda americana in fata euro, pe fondul unei amanari a cresterii dobanzii de referinta a Rezervei Federale, este un fenomen deja depasit, considera analistii ING Group.

"Nu cred ca piata a intrat intr-un ritm discret de reglare a cursului. Ultima corectie pare mai degraba oportunitatea perfecta de a tranzactiona din nou", se arata convins Petr Krpata, analist ING Londra. Chiar si cu scaderea dramatica inregistrata in ultimele saptamani, dolarul s-a apreciat intre 3,6% si 30 de procente in fata principalelor monede de pe piata, se arata intr-un articol Bloomberg.

Exportul american nu conteaza

Unii dintre investitori s-au temut ca un dolar puternic va reduce cifra de export a Statelor Unite, oficialii Rezervei Federale fiind nevoiti sa tina sub control fenomenul. Insa, chiar si cu raportul oficial pe luna martie privind numarul scazut de locuri de munca create in SUA, expertii ING mizeaza pe o crestere a dobanzii de referinta anuntata cat mai curand de Rezerva Federala.

Este un moment propice pentru cumpararea dolarilor, in conditiile in care analistii aceluiasi grup bancar sustin ca paritatea euro/dolar va fi atinsa in cursul acestui an. "Aprecierea dolarului nu schimba automat perspectiva economica din Statele Unite", mai spune Krpata.

Datele Bancii Mondiale arata ca exportul conteaza doar in proportie de 14% in economia americana. Procentul este unul redus, comparativ cu 30% in cazul Canadei, 46% in cazul Germaniei sau 80 de procente in cazul Olandei si Belgiei.

Prognoza de curs valutar euro-dolar emisa de ING arata ca paritatea urmeaza sa fie atinsa la jumatatea acestui an, pana la finalul anului 2015 raportul urmand sa fie de 95 de centi pentru un euro. Recordul primului trimestru a fost atins pe 16 martie, moment in care euro a coborat la valoarea de 1,0458 dolari.

Efecte anticipate

Politicile monetare ale bancilor centrale din cele mai importante piete de capital au constat in reducerea dobanzilor ca masura impusa pentru revigorarea cresterii economice.

Interventia Bancii Centrale Europene prin programul de achizitie a titlurilor de stat pe termen lung, dublata de o rata negativa a dobanzilor, a accentuat dorinta investitorilor de a pune in vanzare o cantitate masiva de euro.

ING a reusit sa anticipeze cu acuratete efectele acestor masuri in piata valutara, oferind prognoze mai clare fata de cele ale Credit Suisse Group sau Saxo.

Pareri impartite

Saxo Bank a anticipat, de asemenea, corect aprecierea dolarului in fata euro, dar acum expertii bancii sustin ca ascensiunea monedei americane si-a atins stadiul final.

"Mare parte din ascensiunea fulminanta a dolarului s-a consumat. S-ar putea sa mai asistam la cateva episoade scurte, dar, de acum, ne putem astepta la o evolutie in ambele sensuri", considera John Hardy, expertul in prognoze de schimb valutar al Saxo Bank.

Analistii Credit Suisse, pe de alta parte, impartasesc aceleasi vederi ca si colegii lor de ING, mizand pe atingerea paritatii euro/dolar pana la sfarsitul acestui an.

Expertii bancii din Zurich asteapta ca, in iunie, Rezerva Federala sa anunte o crestere a dobanzii de referinta, pe masura ce piata muncii din Statele Unite se va stabiliza.

"Vom fi nevoiti sa asistam la o multime de astfel de semnale negative pana la schimbarea totala a imaginii", explica Alvino Marino, analist pe piete emergente din partea Credit Suisse.

Din punctul sau de vedere, ascensiunea dolarului va fi inevitabila pe masura ce mai toti partenerii comerciali ai Statelor Unite se confrunta cu deprecieri ale monedelor nationale.

#curs euro dolar, #paritate euro dolar, #prognoza evolutie dolar american , #Investitii