Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING: Romanii nu au cunostinte financiare

ING: Romanii nu au cunostinte financiare


Aproape 90% dintre romani se incadreaza la nivelurile "incepator" si "nestiutor" in ceea ce priveste cunostintele financiare, se arata in concluziile editiei a doua a testului de inteligenta financiara "FQ test", realizat de ING.

Potrivit sursei citate, in decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunostinte financiare al consumatorilor romani s-a redus, 88% dintre repondenti incadrandu-se, in 2012, in categorii slabe din punct de vedere al abilitatilor financiare, cu 11% mai multi decat in 2010.

Pe de alta parte, in randul consumatorilor romani, procentajul persoanelor care demonstreaza un nivel foarte de redus de intelegere a problematicilor legate de bani, profilul "nestiutor" aproape s-a triplat, de la 8% in 2010, la 21% in prezent.

In acelasi timp, categoria consumatorilor romani care inteleg elementele de baza legate de administrarea banilor, dar intampina dificultati in a utiliza concepte financiare esentiale ("incepatori") s-a diminuat usor, de la 69% - anul trecut, la 67%, in prezent.

Intrebarile referitoare la economisire s-au dovedit cele mai dificile atat pentru publicul roman, cat si la nivelul celor zece tari implicate in studiu. Astfel, intrebarile cu cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt cele legate de economisire (40% in Romania vs. 41% nivel mediu), problemele financiare din gospodarie (46% vs. 45% mediu), viitorul financiar (51% vs. 52% mediu) si investitii (52% vs. 50% mediu).

Lansat in premiera la sfarsitul anului 2010 ca instrument de masurare a cunostintelor si abilitatilor financiare, "FQ test", este realizat in zece tari din Europa: Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Ungaria.

Evaluarea abilitatilor financiare s-a realizat pe baza unui test cu 13 intrebari, axate pe patru directii: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1425 ori