La finele anului 2024 se va circula pe o bună parte din Autostrada Moldovei A7, pe A1 Sibiu-Pitești se lucrează în ritm alert, iar Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) face pași importanți pentru ca și Autostrada ”Unirii” - A8, cea care, unindu-se cu alte proiecte mari de infrastructură, va străbate întreaga țară, să devină realitate cât mai rapid.
„Vom asigura în continuare, ca şi prioritate, toate investițiile în infrastructura mare. Vom negocia pe urmă la Bruxelles, cum rezolvăm cu ele. Toate ţările mari, Spania, Italia, Germania, Portugalia, toate au dezvoltat infrastructura, având deficite mai mari pe o perioadă limitată de timp(…)În acest moment asta facem, dezvoltăm şi sudul României, şi Oltenia, şi Muntenia şi, nu în ultimul rând, dezvoltăm Moldova, cumva obligaţi, ţinând cont de criza de securitate de la graniţa cu România. (…) Avem pentru prima oară aproape 1.100 km finalizaţi în infrastructura rutieră, avem 850 km în lucru şi vreo 470 km în licitaţie”, a punctat Premierul Marcel Ciolacu.
”Marea Unire” pe autostradă va fi gata cel mai târziu în 2030
Autostrăzile care vor conecta provinciile istorice ale României vor fi gata până în 2030, estimează ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. La "Marea Unire" ar urma să contribuie Autostrada Moldovei A7, A1 Sibiu - Pitești și A8 Târgu Mureș - Târgu Neamț.
„Am făcut calculul legat de Sibiu – Pitești, aș spune 2027. A8, un pic la un an, doi după”, a punctat ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Pași importanți pentru Autostrada Unirii A8
Declarațiile ministrului sunt susținute de ritmul alert în care se derulează etapele preliminare pentru secțiunile Autostrăzii Unirii A8. Recent, CNIR a anunțat că a aprobat lansarea licitațiilor pentru ultimele patru loturi (116 km) ale Autostrăzii Unirii A8 (secțiunea Sărățeni – Pipirig), din județele Mureș, Harghita și Neamț. Valoarea totală estimată a celor patru loturi este de circa 4 miliarde de euro.
A8 (Autostrada Unirii) va avea o lungime de aproximativ 304 km și este formată din secțiunile Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni.
Ritm alert pe Autostrada Moldovei-A7. Secțiunea Buzău – Focșani va fi gata în acest an
Dacă A8 este în fazele preliminare, Autostrada Moldovei (A7) reprezintă cel mai amplu proiect de autostradă aflat în derulare în România, și se apropie deja de finalizarea primelor loturi. Conform ministrului Sorin Grindeanu, anul acesta se va putea circula pe mai mult de 130 km din cei 320 ai acestei autostrăzi. Este vorba despre secțiunea Ploiești-Pietroasele (49,35 km) și Buzău-Focșani (82,44 km).
”Între Buzău şi Focşani, cam la începutul lunii decembrie se va circula pe toate cele patru loturi. Celelalte două loturi care au termen de finalizare anul acesta, între Ploieşti şi Buzău, sunt tot în jur de 90%, ceea ce ne duce ca şi calendar în aceeași perioadă ca acestea patru”, a precizat ministrul social-democrat al Transporturilor.
La finele anului viitor se va circula în regim de autostradă de la București la Pașcani, iar la finele lui 2026, până la Suceava
Potrivit ministrului Sorin Grindeanu, ritmul lucrărilor este la fel de alert și între Focșani și Pașcani, stadiul execuției, de circa 50%, oferind premisele finalizării lucrărilor la finalul lui 2025. Pentru porțiunea Pașcani-Suceava, loturile sunt în procedură de licitație, iar dacă se menține ritmul lucrărilor de pe secțiunile de până acum, la finele lui 2026, întreaga autostradă va fi gata. Parte a A7 (Autostrada Moldovei), sectorul Pașcani – Suceava (62 de km) are o valoare estimată de 7,79 miliarde de lei.
Modernizarea Magistralei 500, București-Suceava-Dărmănești, prinde viteză după aproape două decenii
Noul proiect de anvergură pe lista Guvernului Ciolacu este modernizarea Magistralei 500, București-Suceava-Dărmănești, cu o lungime totală de 458 de km. Executivul a aprobat proiectul pentru aproximativ jumătate din tronson, investiția totală ridicându-se la 4,7 miliarde de euro.
Magistrala are o importanță sporită ținând cont că asigură legătura pe cale ferată cu Ucraina, dar și prin faptul că porțiunea București-Roman se suprapune cu Coridorul IX Paneuropean.
...citeste mai departe despre "Continuă investițiile în infrastructură. Marcel Ciolacu: ”Avem pentru prima oară aproape 1.100 km finalizaţi”" pe Ziare.com