Un raport al Curții de Conturi anunță că Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a reușit să valorifice sechestrele pe bunurile mobile ale Blue Air Aviation, după ce, în 2022, Direcția Generală a Marilor Contribuabili din cadrul instituției fiscale a pus sechestru pe mai multe aeronave și autovehicule ale companiei falimentare.
Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC)/ANAF a pus, în 2022, sechestru pe 6 aeronave, 20 de autovehicule cu platforme specifice activității și 6 containere, după ce compania și-a încetat activitatea, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Totuși, spune instituția, ANAF nu a valorificat sechestrele instituite pe bunurile mobile ale Blue Air Aviation și pe terenul aflat în proprietatea Blue Air Investiții, relatează Hotnews.
Un teren și o pădure, singurele bunuri cu o valoare evaluată cert
În evidența contabilă a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), garanțiile aduse de Blue Air Aviation și trecute în proprietatea Statului au fost înregistrate la o valoare supraevaluată de 1,37 miliarde lei. „Singura valoare de piață certă a bunurilor evaluate o reprezintă suma de 10,29 milioane lei aferentă unui teren intravilan și a unei păduri de 94.479 metri pătrați”, spune Curtea de Conturi.
În pandemie (2020), Ministerul de Finanțe a acordat un ajutor de Stat companiei Blue Air, fiind și o hotărâre în acest sens HG 862/2020. În septembrie 2022, compania și-a încetat activitatea, neexistând redresarea așteptată de autorități.
În februarie 2024, Comisia Europeană a cerut României recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil, declarat ilegal, de 33,84 milioane euro.
...citeste mai departe despre "ANAF nu a reușit să recupereze milioanele de euro după sechestrul pe avioanele Blue Air. Pierderile imense de pe urma companiei falimentare" pe Ziare.com