O bombă cu ceas stă să explodeze la Mangalia, după ce conglomeratul Damen s-a retras de la șantierul naval la care statul era acționar majoritar. Compania a anunțat concedieri în masă la finalul anului trecut. În timp ce majoritatea muncitorilor sunt în șomaj tehnic, guvernanții spun că sunt în căutare de soluții. Laurențiu Gobeajă, liderul sindicatului de la șantier, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că aceste rezolvări întârzie să apară.
Șantierul Naval Mangalia are o istorie recentă întortocheată, marcată de pierderi și de contre între Damen, compania care deține 49% din acțiuni, dar care avea, până în 2023, și controlul operațional, și statul român, cu 51% din acțiuni. Sindicalistul a explicat pentru Ziare.com cronologia evenimentelor, care se regăsește aici.
Damen Mangalia este în insolvență de 8 luni și, la finalul anului trecut, a anunțat concedieri colective, în urma cărora peste 200 de angajați urmează să rămână fără locuri de muncă. Sindicaliștii au protestat, atât la Mangalia, cât și la București, și cer o soluție din partea statului. Reprezentanții angajaților avertizează că pierderea locurilor de muncă ar avea efecte nefaste asupra comunității.
Fără comenzi, 1.000 de muncitori sunt în șomaj tehnic, dar banii din fondul de garantare a salariilor se termină în curând.
„Din punctul nostru de vedere, nu a fost corect întocmit modul în care compania a stabilit care sunt posturile pe care intenționează să le desființeze. Angajații nu înțeleg de ce ei. Acum, o parte sunt deja în perioada de preaviz sau urmează să înceteze curând raportul de muncă. Noi nu înțelegem de ce au fost concediați toți acești 250 de salariați, pentru că situația nu s-a îmbunătățit prin concedierea lor. E adevărat, se reduc costurile societății cu salariile acelor persoane, dar beneficiază de salarii compensatorii”, subliniază Gobeajă.
Liderul de sindicat spune că astfel de măsuri nu rezolvă problema reală, a lipsei de proiecte, iar angajații se tem că vor urma noi valuri de concedieri. „Asta este temerea noastră, că se poate ajunge până la faliment în lipsa unor fonduri pentru a continua activitatea, nu numai pentru salarii”, spune Gobeajă.
Șantierul Naval 2 Mai SA, deținut de Ministerul Economiei și acționarul principal al Damen Mangalia, a convocat pentru 17 martie o adunare generală a acționarilor. Pe ordinea de zi se regăsesc și demersurile de ratificarea ale actelor care privesc ieșirea grupului Damen din acționariatul șantierului naval din Mangalia.
Statul a promis să caute soluții. O variantă ar fi cumpărarea pachetului de acțiuni deținut de Damen, ca întreprinderea să aibă integral capital de stat, dar decidenții sunt în căutarea unui alt investitor. „Asta denotă că statul român nu are capacitatea operațională și financiară de a administra un șantier de anvergura aceasta. Trebuie să ai comenzi constant”.
„Într-un răspuns oficial, Ministerul Economiei spune că nu deține controlul asupra societății. Asta ne-a năucit. Efectiv, statul ne declară că are capacități limitate și că nu deține controlul. Atunci, pare că suntem în derivă, nu mai avem timonă, nu mai avem cârmaci. Suntem o navă în derivă, e furtună, putem eșua la mal sau să ne scufundăm”, a spus Gobeajă.
Întreaga comunitate are de suferit
Sindicatul Liber Navalistul a apelat la autoritățile statului, inclusiv printr-o scrisoare deschisă de la finalul lunii ianuarie, pentru redresarea situației. Falimentul amenință întreprinderea, iar acest lucru ar însemna „migrarea forței de muncă în străinătate și depopularea acestui oraș de la malul mării”, se arată în document.
„Scăderea veniturilor salariaților s-a reflectat în economia locală. Pentru că vorbim de 8 luni de șomaj tehnic, câteva sute de salariați au plecat din oraș, care pare acum depopulat, trist și pustiu. Dacă s-ar închide șantierul, efectul s-ar resimți și mai acut, probabil că mulți comercianți și-ar închide, la rândul lor, prăvălia. Dar și autoritățile ies în pierdere. Primăria Mangalia pierde lunar 3 milioane de lei pentru că nu mai încasează taxele. E o criză care nici nu ne-am închipuit că o vom parcurge și pentru o perioadă atât de îndelungată”, a declarat președintele Sindicatului Liber Navalistul.
Datorii și investitori
Între timp, autoritățile promit soluții, dar ele sunt departe de a se fi concretizat până acum.
„Căutam o soluție la minister și am primit foarte multe promisiuni, care nu s-au materializat din anumite motive. A fost vorba de șase potențiali investitori, dintre care trei-patru majori, a spus ministrul Economiei în timpul protestului de vineri (7 februarie, n.r.). Nici până astăzi noi nu știm care sunt acești investitori, nu știm dacă au expertiză sau experiență, dacă sunt capabili să administreze un astfel de șantier, dacă au proiecte, comenzi, capital financiar, social și uman pentru a îndeplini o astfel de sarcină. Din ce ni s-a spus, cert este că Damen va pleca, renunță la cota de 49% din acțiuni. Evident că odată ce statul preia acțiunile, va prelua și creanțele datorii acestei societăți, de sute de milioane de euro”, subliniază Gobeajă.
Cele mai multe dintre datorii sunt către companii din același grup. Cei doi acționari împart vina, într-o anumită măsură, pentru situația de azi a șantierului.
„95% dintre creanțe sunt către grupul Damen. Damen a administrat șantierul 6 ani. L-a și finanțat, dar l-a adus în prag de faliment cu datorii către compania mamă, pe care acum vrea să le recupereze integral, plus penalități și dobânzi. Iar statul să suporte un management defectuos și să suporte consecințele pentru că s-a ambiționat să fie acționar majoritar. Este a doua asociere cu un partener străin din care statul iese pierzător, pierde sute de milioane de euro, și s-ar putea să urmeze și un al treilea investitor. Și istoria se repetă, nu avem certitudinea că au tras concluzii și au învățat lecția”, a declarat liderul de sindicat.
Gobeajă punctează că autoritățile fiscale au efectuat controale de abia după șase ani și au constatat că nu există justificări pentru 55 de milioane de euro din prețuri de transfer – costurile la care se tranzacționează bunuri și servicii între companiile din același grup.
„În plus sunt contracte în care pare că nu au fost prestat serviciile. Practic, erau anumite firme care doar intermediau anumite lucrări. E foarte frustrant și flagrant că sunt atâtea nereguli de ordine a zecilor de milioane de euro. Nu vedem pe cineva tras la răspundere”, a spus acesta.
...citeste mai departe despre "Guvernul promite multe, dar nu are soluții la criza socială care mocnește la Mangalia. „Suntem o navă în derivă, e furtună, putem să ne scufundăm”" pe Ziare.com