Combinatul Chimcomplex SA, controlat de afaceristul Ștefan Vuza, a anunțat luni, 26 august, că a depus o ofertă pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iași, se arată într-un comunicat distribuit pe portalul Bursei de Valori București. Firma informează că acest pas este parte dintr-un proiect industrial mai mare, care presupune investiții de 2,2 miliarde de euro în următorii 10 ani.
Proiectul, denumit „Combinatul de Biochimie Iași” și aflat încă în faza de studii preliminare, este parte din strategia companiei de a susține reindustrializarea țării, conform comunicatului.
"Participarea noastră la această licitație reprezintă un prim pas într-un proiect mai amplu, dedicat dezvoltării industriei chimice moderne la Iași. Este important să subliniem că interesul nostru nu este în domeniul termoficării per se, ci în susținerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevede construcția unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență la Holboca, care va deservi noul “Combinat de Biochimie Iași”. Centrala va produce energie electrică și termică pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare al orașului la un cost foarte mic, aproape de zero", a spus Vuza, care deține și portofoliul de președinte al consiliului de administrație.
Reprezentantul companiei spune că generarea de căldură pentru platforma industrială va permite livrarea de agent termic către oraș la costuri reduse, peste care se adaugă prețul de distribuție.
"Cogenerarea va fi dedicată producției de energie electrică și termică pentru noul combinat industrial, dar un procent acoperitor va fi destinat furnizării de apă caldă pentru oraș. Acest procent ne va permite să subvenționăm costurile pentru livrarea agentului termic către oraș. Desigur, prețul final pentru cetățeni va avea și un cost de distribuție, care nu este în controlul nostru. Totuși, prețul final va fi cel mai mic preț din România, iar Primăria nu va mai trebui să aloce bani pentru subvenții. Este o veste bună pentru locuitorii din Iași, însă trebuie să fim realiști și să recunoaștem că “diavolul stă în detalii”. Ne vom confrunta probabil cu provocări pe parcursul implementării proiectului, fie din cauza unor interese divergente, fie din motive externe, dar suntem pregătiți să le depășim", a mai spus afaceristul.
Pentru proiect, președintele consiliului de administrație estimează că Chimcomplex va primi și fonduri europene.
...citeste mai departe despre "O mare companie din industria chimică intră în jocul termoficării. Firma anunță investiții de peste 2 miliarde de euro în următorii zece ani" pe Ziare.com