Programul Noua Casa, un mar otravit pentru romanii care vor o locuinta acum

Luni, 13 Iulie 2020, ora 11:05
2903 citiri
Programul Noua Casa, un mar otravit pentru romanii care vor o locuinta acum
Foto: Pixabay.com

Programul Noua Casa se va dovedi un mar otravit pentru cei care vor sa cumpere o casa in lunile ce vor urma si asta pentru ca preturile la imobiliare au inceput sa creasca artificial. Expertii in economie spun ca romanii ar trebui sa fie atenti sa sa nu se grabeasca cu achizitionarea unei case pentru ca risca sa nu o poata plati intr-un an sau doi.

"O crestere brusca a garantiei oferite de stat si a plafonului creditului - de la 66.000 la 140.000 de euro - va produce distorsiuni in piata, prin faptul ca sustine artificial cererea si implicit preturile. Se pare ca, avand in vedere parametri, 120 mp si plafonul finantarii de 140.000 de euro se doreste sprijinirea unei nise rezidentiale unde piata este blocata de 4 luni, unde nu prea se mai vinde nimic", a declarat Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Finciar bancare din Romania (AAFBR), la Digi 24.

Daca ne uitam la creditele contractate, in aceasta perioada, au scazut cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Oferta continua sa creasca, cu 15%, pentru ca sunt deja proiecte rezidentiale antamate si in curs de dezvoltare si deja preturile incepeau sa scada prin diferite oferte, iar acest lucru a inceput sa deranjeze pe cei care vor sa tina preturile sus. Aici e principala problema.

"In rest, faptul ca se incearca reinoirea stocului de aparatamente, faptul ca se ofera o garantie mai mica pentru blocurile vechi prin comparatie cu blocurile noi si se incearca migrarea catre constructiile mai noi sau faptul ca se incearca sustinerea acestui sector care poate absorbi forta de munca sunt efectele pozitive", mai spune Guda.

Noua Casa, cu dedicatie pentru dezvoltatori care cer preturi exorbitante

Principalul efect negativ, care s-a confirmat si in Croatia, este acela ca se incearca mentinerea preturilor sus si consumatorii vor suferi. Pentru ca sa cumpere apartamente mai scumpe cu credite pe 30 de ani, foarte putini isi permit in realitate, avand in vedere vulnerabilitatea si incertitudinea din anii care vor veni.

"Problema este ca multi nu sunt constienti si nu vad decat planul pe un an sau doi in fata, iar pentru ei rambursarea va fi una foarte dificila pentru aceste credite supradimensionate. Din fericire, BNR a redus acest risc prin limitarea gradului de indatorale la 40%, dar chiar si asa, cum s-a vazut si in Croatia, pare o oportunitate buna pentru ca se ofera populatiei oportunitatea sa se cumpere apartamente mai spatioase, dar pe de alta parte este un mar otravit", a mai spu ...citeste mai departe despre "Programul Noua Casa, un mar otravit pentru romanii care vor o locuinta acum" pe Ziare.com