Bugetul Romaniei a inregistrat pana acum cel mai mare deficit din ultimii 8 ani

Marti, 02 Iulie 2019, ora 10:03
2084 citiri
Bugetul Romaniei a inregistrat pana acum cel mai mare deficit din ultimii 8 ani
Foto: CC0 Creative Commons

Bugetul general consolidat a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 1,4% din Produsul intern brut (PIB), respectiv 14,7 miliarde de lei, acesta fiind cel mai semnificativ sold negativ din ultimii 8 ani.

In conditiile in care, dupa primele patru luni ale anului, deficitul bugetului consolidat a fost de 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB) inseamna ca, in luna mai, soldul negativ a fost de 3,3 miliarde de lei.

Un nivel similar al deficitului bugetului consolidat a fost inregistrat in primele cinci luni ale anului 2011, cand acest indicator a reprezentat 1,36% din PIB, potrivit datelor de arhiva ale Ministerului Finantelor.

Conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 11,6% la cinci luni iar cheltuielile au consemnat un avans de 16,3%.

In perioada ianuarie - mai 2019, veniturile bugetului general consolidat s-au cifrat la 123,8 miliarde lei, reprezentand 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit Finantelor, se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+18,5%), TVA (+12,8%), nefiscale (+11,5%), accize (+5,6%) . Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

Veniturile din TVA au crescut cu 12,8% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 24,8 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 7,8%.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 7,9% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 6,1 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 138,5 miliarde lei, cu 16,3% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 24,6% mai mari fata de cele realizate in primele cinci luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,8% fata de primele cinci luni ale anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cat si la bugetul de stat.

Se inregistreaza, de asemenea, cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 13,7%.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 15%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, si de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 miliarde lei, cu 2,2 miliarde mai mult decat fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA).

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, ca deficitul bugetar prognozat nu va fi depasit la finalul anului, respingand afirmatiile potrivit carora deficitul pe primele cinci luni este foarte mare.

"Nu va mai luati dupa ce spun cei din opozitie, care spuneau si anul trecut la fel despre deficitele de la inceput de an, s-a demonstrat foarte clar ca la finalul anului, politica noastra de a avea un deficit pe timpul anului liniar s-a demonstrat ca a fost o abordare corecta. Nu am depasit anul trecut ce ne-am angajat, la fel si in acest an. Este la cinci luni 1,4 deficitul si se va pastra ceea ce noi am spus in 2018 si anume 2,76", a spus Teodorovici, intrebat despre informatiile vehiculate de Opozitie, potrivit carora deficitul pe cinci luni ar fi foarte mare, similar cu cel din perioada crizei.

#cel mai mare deficit, #deficit bugetar 2019 , #Deficitul bugetar

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști