Cresterea sperantei de viata si fenomenul de imbatranire a populatiei ar putea avea un efect catastrofal pentru sistemele de pensii din tarile puternic industrializate, anunta expertii Fondului Economic Mondial.
Costurile totale ar putea sari la 400.000 de miliarde de dolari, estimeaza acestia intr-o recenta analiza, citata de CNBC. Ar fi cea mai mare criza a sistemelor de pensii din lume, impactul fiind similar cu cel al crizelor declansate de schimbarile climatice.
Deficitul in sistemele de pensii din 8 mari economii de pe intreg globul - SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, Japonia, Australia, China si India - ar putea ajunge in 2050 la 400.000 de miliarde de dolari, de la 70.000 de miliarde de dolari in 2015.
"Cresterea sperantei de viata si fenomenul de imbatranire a populatie reprezinta echivalentul financiar al schimbarilor climatice", avertizeaza Michael Drexler, seful compartimentului financiar din cadrul Forumului.
Prognoza WEF anunta un deficit in crestere cu 5% anual pentru urmatoarele 4 decenii, ceea ce s-ar traduce printr-o gaura de 28 de miliarde dolari inregistrata in sistemele de pensii la fiecare 24 de ore.
"Trebuie sa lucram la asta inca de acum, in caz contrar urmand sa transferam o povara insuportabila catre copiii si nepotii nostri", considera Drexler.
Analiza a plecat de la o proiectie OCDE, in care pensionarii au nevoie de un venit de cel putin 70% din ultimul salariu inregistrat inainte de retragerea din activitate pentru a beneficia de securitate financiara.
Expertii Forumului Economic Mondial au stabilit un plan in 5 pasi pentru a diminua impactul acestei crize, masurile constand in: modificarea pragului de varsta pentru iesirea la pensie, adoptarea noilor tehnologii, cresterea gradului de educatie financiara a populatiei, transparenta in comunicarea si standardizarea datelor de pensie pentru cetateni, ca si oferirea unei proiectii clare a perspectivelor financiare pe care le vor avea la batranete.