Americanii trimit trupe in cinci baze militare din Asia de Sud-Est sa tina piept Chinei

Marti, 22 Martie 2016, ora 11:33
4452 citiri
Americanii trimit trupe in cinci baze militare din Asia de Sud-Est sa tina piept Chinei
Foto: Wikimedia

Washingtonul a decis sa intensifice prezenta trupelor americane in Asia de Sud-Est, ca urmare a tensiunilor ivite in urma ocuparii unor insule din Marea Chinei de Sud de catre fortele Beijingului.

Mai multe trupe vor fi trimise in Filipine, in incercarea de a contracara avansul Chinei spre o zona din care poate controla una din cele mai importante rute de comert naval din lume, relateaza IB Times.

Cinci baze militare din Filipine vor fi umplute cu soldati americani, dupa perfectarea unui acord intre cele doua state, dupa cum a anuntat conducerea fortelor aeriene ale Statelor Unite.

Odata ce va fi aprobat de guvernul de la Manila, acordul va permite Washingtonului sa trimita prin rotatie trupe care sa intareasca flancul filipinez din zona aprig disputata intre China, Taiwan, Brunei, Filipine, Vietnam si Malaezia.

Prezenta trupelor americane in cele cinci baze din Filipine va fi una de lunga durata, au mentionat surse din interiorul Pentagonului pentru revista Air Force Times, investitii masive urmand sa fie facute in urmatoarele luni pentru a asigura conditii pentru primirea celor cateva mii de militari.

Americanii vor sa-si intaleze soldatii in bazele aeriene din insula Palawan, o zona aflata in imediata vecinatate a arhipelagului Spratly, ocupat de China, in Basa, Fort Magsaysay, Mindanao si Cebu.

In ultimii doi ani, China a construit mai multe insule artificiale in arhipelagul Spratly, ridicand apoi mai multe obiective militare pe acestea.

Pana nu demult, guvernul filipinez a refuzat prezenta trupelor americane pe teritoriul sau, dar evolutia evenimentelor din zona i-a convins pe oficialii de la Manila ca ar trebui sa reconsidere oferta facuta de Washington.

"Cred ca tensiunile vor escalada intr-n ritm lent. Prezenta larga a trupelor americane, chiar si a celor venite prin rotatie, va accentua disputa chinezo-americana din Marea Chinei de Sud", a explicat Jan van Tol, un fost comandant naval american.

Acesta a sesizat ca instalarea militarilor americani in baza aeriana Antonio Bautista din insula Palawan are un deosebit rol strategic, aceasta fiind plasata in imediata vecinatate a arhipelagului ocupat de China.

#disputa Marea Chinei de Sud, #tensiuni Washington Beijing, #trupe americane Filipine, #insule artificiale China , #China

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști