Germania incearca sa-si afirme hegemonia asupra Europei. E o capcana!

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 14:21
5514 citiri
Germania incearca sa-si afirme hegemonia asupra Europei. E o capcana!
Foto: Wikimedia

Unul dintre cei mai apreciati filosofi si sociologi europeni este de parere ca rezultatul acordului incheiat intre UE si Grecia ar fi o adevarata capcana politica pentru Europa.

Jurgen Habermas nu vede cu ochi buni nici politica adoptata de Germania, considerand ca Schauble si Merkel au tendinta sa impuna o disciplina nelalocul ei pe continent.

Intr-un interviu acordat publicatiei britanice The Guardian, Habermas puncteaza toate erorile din noua intelegere parafata intre greci si creditiorii lor, sustinand ca mai rau de atat nu se putea negocia.

Atac flagrant la democratie

Acordul cu Grecia are un efect daunator atat prin rezultul sau cat si prin modul in care s-a ajuns la acesta, opineaza filosoful octogenar, blamand in special consultantii care au impus noile conditii.

"Chiar daca aceste masuri strangulatorii ar fi singurele care ar trebui aplicate in cazul Greciei, nu te poti astepta ca acest lucru sa fie pus in practica de un guvern care a recunoscut ca nu crede in termenii acordului", sustine sociologul german.

Jurgen Habermas nu da credit nici programului in sine, indiferent de guvernul aflat la putere in Atena, considerandu-l "un amestec toxic de reforme structurale si restrictii neoliberale care nu vor face decat sa descurajeze si sa epuizeze populatia elena, omorand din fasa orice sansa de crestere economica".

Al treilea viciu profund ascuns in noua intelegere este reprezentat de falimentul politic al Consiliului European, organism care a acceptat retrogradarea unui stat membru la statutul de protectorat, in totala contradictie cu valorile democratice europene.

"In final, rezultatul negocierilor este dezagreabil deoarece nu reprezinta decat o pedeapsa indreptata impotriva unui guvern de stanga ales in mod democratic. Este greu de vazut cum s-ar fi putut face mai mult rau de atat", sustine Habermas.

Germania, jandarmul disciplinei

Comportamentul Angelei Merkel si al ministrului Wolfgang Schauble, inclusiv amenintarile proferate de acesta cu privire la excluderea Greciei din zona euro si chiar din UE sunt in masura sa ridice mari semne de intrebare cu privire la rolul asumat de Germania in UE.

"Prin acesta atitudine, guvernul german a incercat sa-si afirme hegemonia asupra Europei. Cel putin asa sunt percepute lucrurile in restul tarilor europene, iar aceasta este realitatea care conteaza", mai spune sociologul german.

Pentru Jurgen Habernas, actualul cutremur care inca sfasie Europa este in egala masura o criza economica si un esec al proiectului politic sub care s-a nascut Uniunea Europeana.

"Fara o politica financiara si economica comuna, economiile nationale ale statelor pseudo-suverane vor continua sa se indeparteze tot mai mult una de cealalta, in termeni de productivitate.

Pe de alta parte, evitand un conflict deschis, liderii UE amana la nesfarsit tema transformarii uniunii monetare intr-o uniune politica.

Responsabilitatea apartine direct liderilor de stat din Consiliul European, dar acestia sunt capabili sa actioneze doar in interesul electoratului din tarile lor. Europa este prinsa intr-o capcana politica", mai spune filosoful german.

In opinia sa, atata vreme cat moneda unica nu va reusi sa actioneze in mod unitar, la un nivel supra-statal, in zona euro, compromisurile interguvernamentale iesite la iveala odata cu criza din Grecia ameninta integritatea UE.

#criza politica UE, #acord Grecia UE, #politica Germania, #criza financiara zona euro, #Jurgen Habermas , #Grecia