Ramasi fara South Stream si Turkish Stream, vecinii bulgari risca o criza energetica

Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:07
2884 citiri
Ramasi fara South Stream si Turkish Stream, vecinii bulgari risca o criza energetica
Foto: Pixabay

O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.

Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.

Planuri desarte

Nicio alta tara europeana nu a mizat atat de mult pe realizarea gazoductului South Stream, care urma sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria pana in Italia, remarca reporterii publicatiei austriece.

De fapt, materiale de constructie pentru tronsonul South Stream, care urma sa strabata Bulgaria, inca mai sosesc in portul de Varna, chiar daca UE a amendat proiectul inca din august 2014, ca fiind neconform cu prevederile legislatiei anti-monopol din Europa.

La randul lor, rusii, furnizorii de gaze naturale in proiectul South Stream, au denuntat unilateral asocierea cu UE in proiect, lansand varianta Turkish Stream.

Noul proiect i-a pus pe ganduri pe guvernantii bulgarii, nevoiti brusc sa observe cum Vladimir Putin ii pune pe tava presedintelui turc Recep Erdogan o afacere care parea sa asigure stabilitatea ecorgetica si economica a Bulgariei.

O sansa de a reveni in jocul tarilor influente de pe piata de energie din Europa o reprezinta proiectul Eastring, inaintat de Slovacia, care presupune realizarea unei masistrale care sa asigure transportul gazelor naturale in Europa dinspre vestul continentului spre sud-est si viceversa.

Insa, Bulgaria poate specula aceasta oportunitate numai in cazul in care proiectul Turkish Stream va deveni operational.

Numai ca aceasta varianta, care prevedea o eventuala racordare a Bulgariei la gazoductul ce urma sa intre in Europa prin Grecia, nu s-a dovedit de bun augur pentru planurile oficialilor de la Sofia.

Turkish Stream s-a impotmolit la masa negocierilor dintre Moscova si Ankara, turcii cerand un discount la pretul gazelor consumate pe piata interna pe care Gazprom il gaseste inacceptabil.

Conform cotidianului moscovit RBC, Moscova si Ankara nu au ajuns inca la un acord in ceea ce priveste realizarea Turkish Stream, un termen final pentru incheierea unei intelegeri fiind fixat pentru mijlocul acestei luni.

#piata energie Europa, #livrari gaz Bulgaria, #gazoduct bulgaria, #criza energetica Bulgaria , #Stiri energie

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune