Leul a avut cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent. Care sunt cauzele "dezastrului"

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 17:04
2153 citiri
Leul a avut cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent. Care sunt cauzele "dezastrului"

In perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu cca 1,6% fata de euro, astfel incat moneda nationala are cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent.

"Prima etapa a deprecierii (aproximativ in prima saptamana din 2014) a survenit pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zone emergente, respectiv ca urmare a intrarii masive la cumparare pe dolarul american, in virtutea continuarii masurilor de contractie monetara in SUA si in anul curent; in consecinta, a avut loc iesirea din zona emergenta a capitalurilor speculative, intrucat asumarea riscurilor nu mai face sens atunci cand dolarul ofera randamente in crestere si riscuri mici", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Intarirea dolarului american la inceput de an a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv in raport cu euro: dupa primele 7 zile din ianuarie, leul a scazut cu aproape 0,7% fata de euro, zlotul si coroana ceha cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%.

Cea de-a doua etapa de depreciere a leului a fost determinata de masurile de relaxare a politicii monetare, ciclu inceput de BNR inca de anul trecut.

Leul - intre efectele masurilor BNR si rezultatele de pe piata americana a muncii

In primavara lui 2013, guvernatorul BNR anunta ca Romania va intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara; BNR a redus dobanda de referinta la 5% in iulie, iar prin scaderile ulterioare aceasta a incheiat anul trecut cu valoarea de 4%.

"Teoretic, ar fi fost de asteptat ca leul sa inregistreze o anumita depreciere in consecinta, dar scaderea dobanzii de referinta a avut anul trecut influente foarte reduse asupra monedei nationale", a precizat Cosmin Enache.

Lucrurile au stat diferit in aceasta luna, cand BNR a redus dobanda cheie la 3,75% si, in acelasi timp, a scazut semnificativ si neasteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel incat cca 4 miliarde de lei sunt eliberate catre banci, crescand surplusul de lichiditati din piata. "Amploarea masurilor plus reconfirmarea oficiala a zonei de echilibru urmarita de BNR- respectiv oscilatiile cursului leu/euro de pana la 5%- au sustinut o depreciere a leului de aproape 1% fata de euro in doar doua zile pe pietele financiare.

Deprecierea ar fi putut fi si mai mare, dar rezultatele slabe (anuntate pe 10 ianuarie) privind piata americana a muncii au dus la scaderea USD fata de euro si la o crestere a apetitului pentru risc, fapt care a sustinut monedele regionale; ca urmare, pe termen scurt, zlotul si forintul- de exemplu- s-au apreciat usor, iar scaderea leului a fost plafonata", a precizat Cosmin Enache.

Ulterior, dupa 15 ianuarie, variatiile monedei nationale au scazut in intensitate comparativ cu evolutia din prima parte a lunii.

#depreciere euro, #curs valutar euro, #curs leu dolar , #Curs valutar