Creditele neperformante ale bancilor elene vor atinge 40% in acest an

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 18:22
2115 citiri
Creditele neperformante ale bancilor elene vor atinge 40% in acest an

Creditele neperformante ale bancilor din Grecia vor ajunge la 40% din sold pana la sfarsitul anului, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC), bazat pe parametri folositi de fondul de investitii BlackRock pentru o evaluare a sistemului bancar efectuata la cererea autoritatilor de la Atena.

Imprumuturile cu restante la plata mai mari de trei luni reprezentau 29,3% din sold la mijlocul anului trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Greciei.

Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificila provocare pentru bancile elene in acest an si o conditie cheie pentru revenirea la normal a creditarii in economia Greciei, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Oficiali din sectorul bancar estimeaza ca imprumuturile neperformante reprezentau aproape 35% din total la sfarsitul lunii decembrie si se asteapta ca trendul de crestere sa se mentina pe parcursul anului 2014, chair daca intr-un ritm mai lent.

Marile banci elene sunt prezente si in Romania. Astfel, Eurobank detine Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Institutiile de credit elene au fost recapitalizate cu 28 de miliarde de euro de la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara. In urma procesului de recapitalizare, statul elen a preluat participatii majoritare la toate cele patru banci, in timp ce la Eurobank detine si controlul managementului.

Fondul de investitii BlackRock va publica in perioada urmatoare un raport, intocmit la cererea autoritatilor de la Atena, care va arata daca bancile elene au nevoie de capital suplimentar, in principal din cauza creditelor neperformante.

#credite neperformante Grecia, #datorii banci Grecia, #plata rate banci Grecia, #rambursare credite greci , #Grecia

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  9. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune