Flăcările mistuie România. Cât ne costă incendiile care bat record după record

Luni, 09 Septembrie 2024, ora 20:40
260 citiri
Flăcările mistuie România. Cât ne costă incendiile care bat record după record
Incendiu în Maramureș, Lăpușel / FOTO: Facebook/Meteoplus

Un incendiu puternic a distrus, zilele trecute, sute de hectare de teren în județul Maramureș, iar prima zi a săptămânii a venit cu noi flăcări care mistuie vegetația lângă Autostrada A2. Costurile exacte sunt dificil de calculat, dar cifrele publicate de companiile de asigurări indică faptul că despăgubirile pentru astfel de evenimente extreme cresc de la an la an. În timp ce majoritatea incendiilor sunt cauzate de oameni, conform autorităților, schimbările climatice accentuează riscurile.

Anul trecut, companiile de asigurări au plătit despăgubiri de 82 de milioane de lei pentru incendii și calamități naturale în regiunea vestică a țării, arată un comunicat al organizației din industrie, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), publicat luni, 9 septembrie. În această zonă, s-a înregistrat o triplare a plăților în baza polițelor de asigurări, cea mai mare creștere din țară, conform comunicatului. În regiunea București-Ilfov au fost plătite cele mai mari asigurări, însumând 113 milioane de lei.

Incendiile au produs pagube însemnate pentru companii și în prima jumătate a acestui an. Una dintre cele mai mari firme de asigurări din România a plătit peste 25 de milioane de lei pentru doar trei cazuri de distrugere de proprietate cauzate de incendii. Similar, cele mai mari trei despăgubiri plătite pentru locuințe au venit tot în urma unor incendii.

UNSAR a comunicat luni pentru Ziare.com mai multe detalii despre despăgubirile plătite de asiguratori. Anul trecut, plățile pentru a acoperi daunele cauzate de incendii și calamități locuințelor și bunurilor sau sediilor companiilor s-au ridicat la 424 de milioane de lei. Suma reprezintă o creștere de 26% față de anul anterior, transmite organizația, care citează datele Autorității de Supraveghere Financiară. În primele trei luni ale acestui an, despăgubirile plătite au totalizat 113 milioane de lei, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut, mai arată UNASR.

Nu toate proprietățile sunt asigurate. Aproximativ 17% din locuințe sunt asigurate împotriva riscurilor neprevăzute, unde sunt incluse și incendiile, iar 21% dintre companiile active dețin o asigurare relevantă, mai transmite UNSAR pentru Ziare.com.

Cifrele acestea arată doar o parte a problemei. În România, pierderile cauzate de evenimente meteo și climatice extreme au însumat 17,5 miliarde de euro, între 1980 și 2022, la valoarea banilor de acum 2 ani, conform unei analize a Agenției Europene de Mediu de anul trecut. Doar 1% dintre aceste pagube au fost acoperite de asigurări, aproape cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, companiile plătind 178 de milioane de euro.

La începutul acestei luni, autoritățile comunicau că de la începutul anului au avut loc peste 16.000 de incendii de vegetație, care au afectat sute de hectare, conform Radio România Actualități. Calcule diferă în funcție de instituția care le raportează, arată o serie realizată de PressOne pe această temă. Spre exemplu, în luna iulie, Agenția Națională pentru Protecția Mediului spunea că în prima jumătate a anului au avut loc 60 de incendii, conform Digi 24.

Între anii 2000 și 2020, autoritățile au intervenit în aproape 150.000 de cazuri de incendii, arată o lucrare recentă a două cercetătoare de la Academia Română care au studiat fenomenul. Aproape jumătate au fost cauzat de focuri deschise, de la arderea miriștilor până la focuri de tabără. În această perioadă, 450 de incendii au fost descrise ca pornind de la cauze naturale.

Anul recordurilor de foc

Suprafețele care au ars deja în România în acest an se ridică la peste 30.000 de hectare, mai mult decât dublul totalului din 2023, arată informațiile furnizate la nivel european. Însă aceste cifre sunt departe de recordul absolut înregistrat în țară.

Anul 2022 a fost unul marcat de foc pentru România. Au fost peste 1.000 de incendii care au afectat mai mult de 13.000 de hectare de pădure, conform unui raport anual către Uniunea Europeană al Ministerului Mediului. În acest document, pagubele sunt estimate la 550.000 de euro. Incendiile de pădure reprezintă mai puțin de o zecime din totalul suprafețelor afectate, arată datele publicate de Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

În acel an, incendiile au afectat peste 160.000 de hectare de teren, de la suprafețe agricole la cele împădurite, iar 63% din suprafață se situa în zonele protejate Natura2000, conform raportului citat anterior. A fost cel mai distructiv an în mai mult de un deceniu, conform documentului.

Practic, flăcările s-au întins pe o suprafață de șase ori mai mare decât aria Bucureștiului. Pagubele estimate într-o analiză bazată pe datele EFFIS de până în septembrie 2022 se ridicau la mai mult de 2 miliarde de euro, a doua cea mai mare pierdere din Uniunea Europeană, după Spania.

Autoritățile spun că majoritatea incendiilor sunt cauzate de oameni, fie prin arderi pe terenuri agricole, țigări aprinse și aruncate ori focuri de tabără care se extind. Indiferent de cauză, schimbările climatice contribuie la ușurința cu care se răspândesc flăcările. Creșterea temperaturilor, însoțită de secetă, usucă materia vegetală și duc la evaporarea umidității din sol, creând un context propice pentru răspândirea flăcărilor, spune un climatolog român citat într-o analiză a PressOne de anul trecut.

Incendii în parcul IOR

În timpul redactării acestui material, un incendiu a izbucnit în apropiere de stația de metrou Titan, în zona retrocedată a parcului IOR din Capitală. Zona de 12 hectare a fost retrocedată în anul 2005, iar Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv procesul prin care contesta decizia, în 2022, fiindcă nu a adus dovezile că în zonă a fost un parc. Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan are un proces pe rolul Tribunalului București pentru a recupera terenul care a făcut parte din parc.

În ultimii doi ani și opt luni, terenul a ars de cel puțin 28 de ori, conform unui răspuns trimis de autorități către activiști.

...citeste mai departe despre "Flăcările mistuie România. Cât ne costă incendiile care bat record după record" pe Ziare.com

#incendii, #incendiu padure, #incendii vegetatie, #asigurari, #calamitati naturale, #seceta Romania, #incalzire globala, #pierderi economice , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  10. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"