Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fabrica Hopfen Konig se va inchide in octombrie

Fabrica Hopfen Konig se va inchide in octombrie

Compania multinationala InBev Romania a anuntat ca in cursul lunii octombrie va inchide fabrica de bere din Baia Mare, urmand sa mute capacitatea de productie la fabrica din Ploiesti.Ratiunile au fost de ordin economic, dar a fost luata in calcul si o concentrare pe marirea capacitatilor de productie.

Aflat in Bulgaria, directorul fabricii de bere InBev din Baia Mare, Corin Oprisa, a confirmat telefonic, sambata, faptul ca fabrica se va inchide, iar cei 70 de salariati au posibilitatea sa lucreze la unitatile din Blaj si Ploiesti, care apartin tot companiei belgiene.

Corin Oprisa a refuzat sa comenteze decizia multinationalei, dar a admis ca la mijloc au stat rationamente de ordin economic.

In Maramures, pana in decembrie 1989 s-au produs doua sortimente de bere: cel al Fabricii de Bere Baia Mare si cel al micii fabrici Corodan. Consumatorii impatimiti de bere preferau in special berea de Satu Mare la 'sticla verde', aceasta fiind considerata mai buna. A fost un mit al consumatorului din perioada comunista.

Pe piata locala se mai cauta berea de Bistrita si cea produsa la Cluj, dar prioritate avea celebra bere la sticla verde de Satu Mare.

Dupa 1989, Fabrica de bere din Baia Mare a fost printre primele unitati economice cu capital de stat privatizata prin metoda MEBO. Asa a luat nastere firma Proberco, care a lansat pe piata romaneasca celebra bere Hopfen Konig, o marca ce a disparut cativa ani mai tarziu din cauza concurentei.

'Fabrica de bere din Baia Mare, cea care avea sa devina mai tarziu Proberco, a fost construita in anul 1989 de statul roman. Avea sa devina una dintre cele mai moderne fabrici de bere din nord-vestul Transilvaniei, lansand sub licenta austriaca marca Hopfen Konig. Practic, in momentul privatizarii, statul, prin FPS, ne-a obligat sa platim achizitia de doua ori: o data catre stat si apoi creditul, aproximativ 11 milioane de dolari Bancii Agricole, care apartinea aceluiasi stat roman care privatiza fabrica. Rambursarea creditului ne-a tinut in priza si am lucrat la capacitate maxima pentru a scapa de obligatiile financiare', a marturisit fostul director general al Proberco Baia Mare Mihai Filip.

In paralel cu rambursarea creditului, Proberco a achizitionat licenta austriaca a marcii de bere Hopfen Konig, unul dintre brandurile care aveau sa iasa in evidenta in special prin reclama tipic produselor occidentale.

In anul 1993, Proberco ajunge sa exporte, datorita unui roman plecat in Statele Unite, primele containere de bere. Firma obtine autorizatia autoritatilor americane de resort pentru a comercializa berea pe piata SUA, dar, dupa cateva luni, comerciantii americani solicita fabricii din Baia Mare ambalarea berii in peturi, astfel ca afacerea devine nerentabila.

In 1994, compania belgiana Interbrew achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni de la Proberco si de la Bianca Blaj - un alt producator important de bere. La finele anului 1994, spune Mihai Filip, se infiinteaza Compania de Distributie National, unica in Romania care detinea 13 depozite de bere pe intreg teritoriul tarii, cu rol de distribuitor si de agent de marketing al marcilor Interbrew.

In anul 1999, cand cele doua fabrici au atins capacitatile maxime, Interbrew a semnat un joint-venture cu Efes pentru cea mai moderna fabrica de bere situata la Ploiesti.

Prin acest acord, producatorul belgian a preluat 50% din pachetul de actiuni si din conducerea firmei Romanian Efes Brewery, cea mai moderna fabrica de bere din Europa Centrala si de Est, formand, astfel, Interbrew Efes Brewery. In anul 2002, fabricile de la Blaj si Baia Mare fuzioneaza cu Compania de Distributie National, devenind Interbrew Romania.

In mai 2007, Interbrew Romania a fuzionat cu Interbrew Efes Brewery, iar numele companiei a devenit Inbev Romania.

InBev Romania este parte a concernului multinational InBev, cel mai mare producator de bere din lume, care are urmatorii indicatori: 77.000 de angajati, 13% din piata mondiala si vanzari anuale de 190 milioane de hectolitri. InBev ocupa locurile 1 si 2 in 20 de tari din lume si are trei marci globale cu cea mai rapida crestere: Stella Artois, Beck's si Brahma.

Fabrica din Baia Mare producea anual 600.000 de hectolitri de bere, fiind una dintre cele mai importante din Romania. Fostul director al Proberco, acum proprietarul localului Chez Philip, traieste nostalgia fostei afaceri a vietii sale si e tentat sa revina in bransa, insa e constient de concurenta acerba a companiilor multinationale care domina piata romaneasca.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <ahref=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 8779 ori