Zburam mai scump, in urma cresterii pretului la petrol

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 10:53
1152 citiri
Zburam mai scump, in urma cresterii pretului la petrol

Mai multe companii aeriene, in frunte cu cele americane, au anuntat in ultimele zile reduceri ale numarului de zboruri pentru a face fata scumpirii petrolului, o masura ce s-ar putea generaliza si ar putea determina cresterea preturilor la bilete, relateaza AFP. Mai multe companii aeriene, in frunte cu cele americane, au anuntat in ultimele zile reduceri ale numarului de zboruri pentru a face fata scumpirii petrolului, o masura ce s-ar putea generaliza si ar putea determina cresterea preturilor la bilete, relateaza AFP.


Urmand modelul concurentelor United Airlines si American Airlines, Continental Airlines a anuntat joi o reducere cu 11% a capacitatii zborurilor interne in Statele Unite, comparativ cu al patrulea trimestru.


Compania australiana Qantas va reduce numarul de zboruri catre Asia, in timp ce doua dintre principalele companii aeriene chineze, China Southern Airlines si China Eastern Airlines, vor diminua numarul zborurilor internationale, cel putin temporar.


Toate grupurile motiveaza deciziile prin cresterea pretului la kerosen. Inregistrand o corectie semnificativa dupa atingerea unui record de 135 dolari/baril, petrolul se situeaza inca la un nivel apropiat de 125 dolari/baril.


Anumite servicii, profitabile in trecut, sunt in prezent nerentabile. In plus, "in ultima vreme, costurile variabile sunt mai mari decat cele fixe" pentru companiile aeriene, a explicat analistul din cadrul Oddo Securities, Yan Derocles.


"Lasarea unui aparat la sol are, prin urmare, un impact semnificativ asupra rezultatelor companiei" si reprezinta o economie importanta, a adaugat acesta.


American, United si Continental au facut chiar un pas suplimentar, prin retragerea a zeci de aeronave vechi din flota, aparate cu un consum mare de carburant, pe care concurentii straini le-au inlocuit deja cu modele mai economice.


Situatia companiilor americane este mai dificila decat a celorlalte, diferenta subliniata de reducerea mai accentuata a capacitatii de zbor. Prin diminuarea numarului de zboruri, companiile incearca, in egala masura, sa reduca oferta pentru a avea posibilitatea de a majora pretul biletelor.


Conducerea companiei Continental a indicat joi aceasta masura, in timp ce United a anuntat ca spera sa poata reactiona la scumpirea petrolului in 2009, daca ceilalti jucatori din sector vor lua hotarari similare.