Xerox: rezultate slabe, schimbari in conducere

Vineri, 22 Mai 2009, ora 14:12
1347 citiri
Xerox: rezultate slabe, schimbari in conducere

Directorul executiv al Xerox, Ann Mulcahy, care lucreaza de peste 30 de ani in companie si detine conducerea din 2001, a anuntat ca se pregateste de retragerea la pensie, va detine temporar functia de presedinte inainte sa renunte de tot la viata corporatista.

Noul director executiv este Ursula Burns, care lucreaza pentru Xerox de 29 de ani, a cooperat aproape de la inceput cu Mulcahy.

Xerox, compania care a inventat interfata grafica a PC-ului, mouse-ul sau tehnologia de copiere a documentelor, acum este cunoscuta doar prin faptul ca este cel mai mare producator de imprimante color.

Sigur, termenul de "xerox" ramane incetatenit ca insemnand copierea unui document. In varsta de 56 de ani, Ann Mulcahy, a avut in ultimii trei ani rezultate in scadere si niciuna din tehnologiile lansate de cercetatorii Xerox nu s-au impus comercial. Afacerile nu au fost profitabile, iar compania a concediat peste 20.000 de oameni in ultimii zece ani.

Acum cinci ani Xerox au incercat o relansare si au lansat o gama de imprimante cu pret accesibil pentru a cuceri Europa de Est si tarile in curs de dezvoltare. Desi au cucerit teren, initiativa lor a fost rapid replicata de companiile din domeniu, iar succesul a intarziat.

Situatia dificila s-a perpetuat, iar acum recesiunea nu ajuta deloc companiei americane. Cea mai recenta decizie luata de Ann Mulcahy a fost reducerea salariilor si primelor, ceea ce a nemultumit restul de angajati. Analistii apreciaza pozitiv mosteniera Mucalhy.

"Sa nu uitam ca ea a preluat o companie care pierduse deja cota de piata, nu era deloc competitiva, ramasese in urma ca si tehnologie, practic, pe marginea falimentului, iar acum avem o companie care a castigat cota de piata pe mai multe segmente", a declarat Shannon Cross, directorul companiei Cross Research.

Ursula Burns, care a intrat in echipa Xerox in 1980, ca job de vara, s-a format pe segmentul inginerie mecanica. Promovarea ei ca CEO marcheaza mai multe premiere. Este singurul director executiv de culoare in top 150 companii din Fotune 500, conform oficialilor Xerox.

Ann Mulcahy a declarat ca Ursula Burns a fost mina sa dreapta in ultimii ani si merita tot creditul pentru conducerea executiva a Xerox.

Anuntul a fost facut la o reuniune a actionarilor companiei care a avut loc ieri. Ursula Burns a fost numita presedinte al Xerox in 2007, iar de atunci era vazuta ca o posibila inlocuitoare pentru Ann Mulcahy. In 2000, crahul IT a tras in jos Xerox, valoarea companiei s-a diminuat cu 80%, iar liniile de credit au fost complet epuizate de fostul director executiv Richard Thoman.

Dupa ce a preluat conducerea, Mulcahy a reusit sa readuca Xerox pe linia de plutire, iar valoarea actiunilor a crescut de doua ori. Afacerile companiei s-au diversificat, cercetarea a renascut si a scos aplicatii pe banda rulanta, programele de taiere a costurilor s-au inmultit, iar datoria s-a redus la 11 miliarde, fata de 18 miliarde de dolari in 2001.

Anul acesta, criza a dus la diminuarea valorii actiunilor Xerox cu doar 13 procente. Rezultatele nu sunt tocmai bune: minus 30% la vanzari de imprimante, minus 18% la venituri per-total. Vanzarile vor avea impact asupra vanzarilor de hartie si de consumabile in urmatoarea perioada. Xerox a avut pe primele trei luni din 2009 profit net de 49 de milioane de dolari.

#xerox, # management , #stiri Impact