Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Virusii informatici pe telefoanele mobile s-au inmultit de cinci ori in 2005

Virusii informatici pe telefoanele mobile s-au inmultit de cinci ori in 2005

Operatorii de telefonie mobila sunt mai afectati de virusii informatici din cauza majorarii nivelului de utilizare a serviciilor de accesare a internetului de pe telefoanele mobile, reiese dintr-un studiu publicat luni, relateaza Reuters.

Atacurile catre telefoanele mobile au crescut de cinci ori in 2005 si au fost afectati clientii a 83% din operatorii de telefonie mobila din lume, reiese din studiul publicat la Congresul 3GSM de la Barcelona de firma de securitate informationala McAfee si compania de cercetare Informa. Cele doua grupuri au realizat un sondaj la care au participat 200 de operatori de telefonia mobila din toata lumea.

"Operatorii de telefonie mobila simt deja impactul amenintarilor informatice asupra clientilor si a performantei retelelor, fiind tot mai ingrijorati de potentialul impact asupra brandului propriu si asupra succesului serviciilor de noua generatie, din care isi obtin o proportie importanta din profit", a declarat McAfee intr-un comunicat.

McAfee, impreuna cu grupul finladez F-Secure, a fost principalul comerciant de aplicatii de securitate pentru terminalele mobile, insa anul trecut majoritatea companiilor de aplicatii antivirus din lume au introdus pe piata produse proprii destinate telefoanelor mobile.

"Exista virusi ce afecteaza telefoanele mobile, dar proportia este mult mai mica fata de numarul virusilor ce afecteaza calculatoarele", a declarat seful diviziei de cercetare a F-Secure, Mikko Hypponen, pentru Reuters. El a precizat ca situatia a fost mult imbunatatita odata cu lansarea versiunii a treia a sistemului de operare Symbian, cel mai folosit sistem de operare pe plan mondial destinat telefoanelor mobile. "Versiunea a treia este mult mai sigura. Deocamdata nu au aparut aplicatii care sa puna in primejdie acest sistem", a incheiat Hypponen.

Chiar daca riscurile de infectare cu virusi a unui telefon mobil sunt in continuare relativ mici, mii de telefoane au fost deja afectate. Virusii informatici pot dezafecta complet un telefon mobil sau pot majora factura prin mesaje costisitoare sau apeluri catre numere nedorite.

De la aparitia, in 2004, a primului virus ce afecta telefoanele mobile, numarul acestor virusi atinge in prezent nivelul de 350, a precizat compania F-Secure.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 654 ori