VIDEO Uraganul Irene lasa SUA fara bani: fondurile de urgenta nu sunt suficiente

Marti, 30 August 2011, ora 10:52
2284 citiri
VIDEO Uraganul Irene lasa SUA fara bani: fondurile de urgenta nu sunt suficiente

Uraganul Irene a lasat in urma sa 27 de morti, 3 milioane de clienti fara curent electric, iar pagubele s-ar putea ridica la cateva miliarde de dolari, din cauza inundatiilor si vijeliilor. In acest context, Fondul federal pentru pentru Ajutorare in caz de Dezastre (FEMA) are deja mai putin de 1 miliard de euro in mana si, cat de curand, va ramane fara niciun ban.

Pagubele economice, insa, ar fi putut fi mult mai mari, spun specialistii citati de CNN Money.

"A fost mai mare agitatia decat consecintele uraganului, iar ca o cifra rotunda, este un eveniment care se ridica la maxim 10 miliarde de dolari, nu 20, 30 sau 40", a declarat analistul pe asigurari de la JMP Securities.

Paguba produsa de Uraganul Irene ar putea fi de 7 miliarde de dolari, potrivit Kinetic Abalisys Corp., compania care estimeaza impactul dezastrelor naturale si artificiale asupra economiei. Mai putin de jumatate din aceasta suma, aproape 3 miliarde, vor fi acoperite de asigurari.

Edqat, o firma specializate in riscurile de catastrofe, sustine ca partea de nord si cea de sud din Carolina au suferit pierderi de asigurare intre 200 si 400 de milioane de dolari. In Insulele Caraibe, inclusiv Bahamas, Turks, Caicos si Puerto Rico au suferit pagube intre 200 de milioane de dolari pana la 600 de milioane de dolari.

"In mod sigur, furtuna a produs mai multe pagube si pierderi decat ne-am fi asteptat", a declarat Jose Miranda, director client advocacy la Edqat.

"Faptul ca uraganul a lovit Coasta de Est a SUA de trei ori separat este principalul motiv pentru care furtuna si-a pierdut de intensitate si a mai temperat din pierderi", a adaugat acesta.

Evaluarea pagubelor, inca in faza de estimari

Pana luni dimineata Vermont-ul parea sa infrunte cu greu pagubele produse de indundatii, cateva orase din stat fiind complet acoperite de ape. Pana luni dimineata nici valoarea financiara a pagubelor nu putea fi estimata.

"Partea economica trebuie inca sa fie calculata. Sunt orase suba apa langa Philadelphia, New York si Vermont", sustine Miranda.

In plus, compania petroliera ChoncoPhillips a declarat ca si-a inchis rafinaria Bayway din New Jersey, din cauza uraganului, pana se va considera ca reinceperea operatiunilor se poate face in siguranta.

Industria asigurarilor a avut deja de suferit in 2011, pierzand mai multe miliarde de dolari intr-un an plin de intemperii. Furtunile din aprilie in zona sudica a Statelor Unite au provocat pierderi asigurate de 5 miliatde de dolari, iar o tornada din luna urmatoare in Missouri a provocat pagube de 3 miliarde de dolari.

Fondul pentru Dezastre naturaleramane fara bani

In plus, Fondul Federal pentru Ajutorare in caz de Dezastre (FEMA), care asigura bani pentru ajutorarea comunitatilor lovite de dezastre,a ramas fara fonduri.

Craig Fugate, administrator al Agentiei de management a situatiilor de urgenta, a declarat, luni, ca fondul agentiei a scazut pana sa o suma de sub 800 de milioane de dolari. Cu mai putin de 1 miliard de dolari in mana, agentia poate doar sa plateasca reparatiile de urgenta. Asta inseamna ca proiectele pe termen lung, precum reconstruirea strazilor, scolilor si alte structuri distruse de tornada recenta vor mai avea de asteptat.

In timp ce locuitorii eligibili pentru asistenta de la furtunile anterioare vor continua sa isi primeasca despagubirile, FEMA va amana alte cheltuieli, pentru a putea avea bani sa faca fata unor noi urgente, precum uraganul Irene.



Fugate spera sa aloce fonduri si pentru proiectele pe termen lung, la un moment dar, pentru a realiza asta, insa sustine ca va avea nevoie de fonduri de la Congres pentru anul fiscal care se incheie la 30 septembrie.

In plus, acesta mai spune ca nu e sigur daca exista suficiente fonduri macar pentru acoperirea costurilor asociate cu uraganul Irene.

"Ce facem noi pana acum ii poate ajuta pe cativa oameni. Dar, dupa cum am declarat si la inceputul acestui an, daca vor mai exista dezastre semnificative pana la sfarsitul anului fiscal, ar putea fi nevoie de o serie de fonduri suplimentare", a declarat Fugate.

Reprezentanul FEMA nu a putut estima cat a cheltuit deja Fondul pentru dezastrul provocat de uraganul Irene sau cat de mari vor fi costurile intr-un final.

Casa Alba a propus deja ca Departamentul de Securitate Nationala sa sigure un fond suplimentar de 1 miliard de dolari, pentru fondul de dezastre in acest an fiscal. Fondul nu a fost inca aprobat de Senat si risca sa fie prins intre neintelegerile privind reducerea costurilor si deficitul bugetar.

Cativa Republicani au facut niste declaratii inaintea venirii uraganului Irene, in care au criticat Senatul, controlat de Democrati, si administratia Obama pentru ca nu au sustinut financiar FEMA si au lasat agentia sa ramana fara niciun ban.

#criza, # dezastru, # uragan, # dezastru natural, # criza sua, # uragan irene, # uragan america, # uragan sua, # uragan katrina, # paguba uragan , #stiri Impact