Videanu: Proiectul de la Rosia Montana ar putea fi compromis

Joi, 25 Martie 2010, ora 23:51
2045 citiri
Videanu: Proiectul de la Rosia Montana ar putea fi compromis

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, la Rosia Montana, ca "daca 2010 nu este un an in care sa se ia o decizie privind proiectul minier acesta ar putea fi compromis", precizand ca din punctul sau de vedere orice ministru al Economiei are obligatia sa sustina o astfel de investitie.

"Daca 2010 nu este un an in care sa se ia o decizie, proiectul poate fi compromis. Deja se discuta de foarte multi ani, este vorba si de starea de spirit care este in jurul acestui proiect.

Pe pietele unde proiectul este listat a inceput sa existe un semn de intrebare, de neincredere asupra proiectului si de aceea autoritatile statului trebuie sa ia o decizie", a spus Videanu.

Videanu a afirmat ca, din punctul sau de vedere, toti cei interesati de acest proiect trebuie sa colaboreze pentru a asigura cele mai bune conditii de mediu, cele mai bune conditii pentru protejarea vestigiilor istorice de care dispune zona, iar daca va exista disponibilitate la dialog se vor gasit solutii.

Ministrul Economiei a adaugat ca Romania trebuie sa transmita incredere potentialilor investitori, pentru ca fara acest pilon important reprezentat de investitiile straine directe, statul nu va avea resurse suficiente sa poata investi in sectorul minier.

"Daca toti avem disponibilitatea de a gasi cele mai bune solutii si de a raspunde si la intrebarile celor care au preocupari si in zona ecologica, in zona monumentelor, justificate si corecte, cred ca vom gasi acele solutii optime ca sa dezvoltam investitia", a afrimat Videanu.

El a spus ca a dorit sa vina la Rosia Montana deoarece a vrut sa vada care sunt conditiile la fata locului, dar si pentru ca Ministerul Economiei vrea sa se implice mai mult in dezvoltarea acestui proiect.

"Vreau sa ne implicam mai mult intr-un dialog cu cei care au preocupari in zona ecologica sau a monumentelor istorice, astfel incat sa ne intelegem mai bine unii pe ceilalti", a afirmat ministrul Economiei.

El a precizat ca specialistii din Ministerul Economiei spun ca proiectul de la Rosia Montana "este unul foarte bun".

Adriean Videanu a spus ca tot ce inseamna minerit nonenergetic ar trebui sustinut chiar daca el a fost abandonat, trebuie regandit pe principiul eficientei, in conditiile in care Romania ar avea o piata extraordinara in Uniunea Europeana, deoarece UE are, in prezent, un deficit de balanta in zona resurselor minerale.

Videanu face, joi, o vizita in judetul Alba, avand programate intalniri cu autoritatile judetene, cu reprezentantii companiilor din judet, cu cei ai sindicatelor, dar si cu reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei.

O uncie de aur este echivalentul a 28,3 grame. Proiectul minier de la Rosia Montana, despre care se vorbeste inca din anii '90, a generat numeroase controverse in Romania, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni. 

#videanu, #proiect, #rosia montana, #aur, #mina , #stiri Impact