Vezi raportul CE pe JUSTITIE

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 17:47
1483 citiri
Vezi raportul CE pe JUSTITIE

Romania trebuie sa adopte masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administrariei locale, arata raportul CE, informeaza Mediafax.

Comisia Europeana precizeaza ca in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) au fost stabilite pentru Romania patru obiective de referinta.

E necesar un angajament pentru rezultate mai bune in confiscarea averilor

CE noteaza in raportul privind MCV ca va fi necesar un angajament pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile de restructurare a sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru rezultate mai bune in confiscarea averilor nejustificate.

"In perioada urmatoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurarii sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru a se inregistra rezultate mai bune in confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate", sustine Comisia Europeana.

Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului

Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului, noteaza Comisia Europeana in raportul privind MCV, dat publicitatii miercuri.

"Trebuie intreprinse actiuni urgente pentru a accelera solutionarea unui numar important de dosare de coruptie la nivel inalt si pentru a evita inchiderea acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie.

Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului", se arata in raport.

Sunt necesare masuri pentru intrarea in vigoare a Codului civil

Comisia Europeana arata ca sunt necesare masuri active care sa insoteasca intrarea in vigoare a Codului civil si adoptarea unui plan cuprinzator de aplicare a celorlalte trei noi coduri, furnizarea de resurse pentru reorganizarea instantelor, sporirea capacitatii Institutului de Magistraturii.

CE cere Romaniei rezultate in anchetele vizand spalarea banilor si lege pentru confiscarea extins.

Comisia Europeana solicita Romaniei ca in lupta anticoruptie sa aiba rezultate convingatoare in recuperarea produselor infractiunii, sa adopte o noua lege privind confiscarea extinsa si sa aiba rezultate in urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani ca infractiune de sine statatoare.

CE solicita decizii transparente si obiective in managementul sistemului judiciar.

Comisia Europeana noteaza, in raportul privind MCV dat publicitatii miercuri, ca Romania trebuie sa dovedeasca un istoric de decizii de management in sistemul judiciar adoptate in mod transparent si obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ.

In privinta raspunderii sistemului judiciar, Comisia Europeana recomanda Romaniei "dovedirea unui istoric de decizii de management in sistemul judiciar adoptate in mod transparent si obiectiv, de exemplu prin numiri, decizii disciplinare, evaluari si prin sistemul de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Rezultatele DNA sunt in continuare convingatoare si a crescut numarul condamnarilor Rezultatele DNA privind investigarea si urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt sunt in continuare convingatoare si s-a putut constata o crestere a numarului de condamnari, noteaza raportul CE privind MCV, adaugand ca rezultatele la nivelul instantelor au o "imagine mixta".

"Rezultatele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind investigarea si urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt, inclusiv a cazurilor in care sunt implicati fosti sau actuali membri ai Parlamentului sau ai Guvernului, sunt in continuare convingatoare si s-a putut constata o crestere a numarului de condamnari", noteaza Comisia Europeana.

CE vrea pronuntarea rapida de hotarari definitive in cazurile importante de coruptie Comisia Europeana considera ca, pentru a-si indeplini angajamentele, Romania trebuie sa adopte "masuri urgente" pentru a se asigura ca, in "cazurile importante de coruptie la nivel inalt", hotararile definitive sunt pronuntate rapid, iar prescrierea actiunilor este evitata in toate cazurile.

CE arata ca "nu se aplica in mod constant masuri de baza privind gestionarea cazurilor, cum ar fi acordarea de prioritate cazurilor importante sau complexe".

CE recomanda grabirea instrumentarii marii coruptii si norme de ridicare a imunitatii parlamentare.

Comisia Europeana recomanda Bucurestiului adoptarea de masuri "urgente" care sa duca la accelerarea procedurilor in cauzele de mare coruptie, cu scopul de a fi evitata implinirea termenului de prescriptie "in toate cazurile", dar si "norme procedurale clare" de ridicare a imunitatii parlamentare.

Recomandarea apare in capitolul referitor la "eficacitatea actiunii judiciare" din raportul de monitorizare a Romaniei dat publicitatii miercuri, la Bruxelles.

CE recomanda totodata Romaniei adoptarea de masuri urgente pentru imbunatatirea practicii judiciare si pentru gestionarea cauzelor.

Sanctiunile aplicate ca urmare a constatarilor facute de ANI sunt putine Sanctiunile aplicate ca urmare a constatarilor facute de ANI sunt putine la numar, iar cele aplicate sunt rareori disuasive, potrivit raportului CE, care noteaza si ca vor trebui luate masuri pentru a se evita abordarea unor practici inconsecvente in cadrul comisiilor de cercetare a averilor.

"Sanctiunile aplicate ca urmare a constatarilor facute de ANI sunt putine la numar, iar cele aplicate sunt rareori disuasive", noteaza raportul CE privind MCV, precizand intr-o nota de subsol aferenta ca, "de exemplu, dintr-un total de 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instante, comisiile disciplinare au aplicat sanctiuni in doar 14 cazuri, din care 5 au fost demiteri, iar 5, simple avertismente".

CE recomanda o mai buna colaborare a ANI cu celelalte autoritati administrative si judiciare.

Comisia Europeana recomanda uniformizarea practicii comisiilor de cercetare a averilor, pentru a trata eficient cauzele, precum si imbunatatirea cooperarii intre Agentia Nationala de Integritate (ANI) si celelalte autoritati administrative si judiciare, "in special in domeniul achizitiilor publice".

In capitolul privind integritatea din raportul de monitorizare dat publicitatii miercuri la Bruxelles, reprezentantii Comisiei Europene (CE) recomanda Bucurestiului "dovedirea unui istoric de sanctiuni prompte si disuasive din partea autoritatilor administrative si judiciare in ceea ce priveste incompatibilitatile, conflictele de interese si confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata, ca urmare a constatarilor Agentiei Nationale de Integritate (ANI)".

Bunurile obtinute ilegal in Romania sunt confiscate intr-o foarte mica masura, in principal din cauza posibilitatilor limitate de confiscare prevazute de lege, a practicilor judiciare restrictive si a lipsei unui comportament proactiv din partea organelor de urmarire penala, potrivit raportului MCV.

Comisa noteaza ca, de la ultima sa evaluare, Romania a pregatit un studiu de impact independent privind politica sa anticoruptie. 

#raport justitie ce, #coruptie, #confiscare averi, #spalare bani, #bunuri ilegale , #stiri Impact