Vezi cele mai importante trenduri din Romania in 2014 INFOGRAFIC

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 15:39
2336 citiri
Vezi cele mai importante trenduri din Romania in 2014 INFOGRAFIC

Natalitatea va continua sa scada in Romania in acest an, in timp ce mai multi tineri se vor integra in campul muncii. Acestea sunt doar doua dintre trendurile locale ale anului 2014, identificate de Starcom.

Starcom a publicat seria de infografice HumanGraphExperience, in aceasta editie fiind surprinse trendurile care vor avea un impact in 2014. Sunt identificate trendurile locale si globale care ne influeneteaza, precum si cele din piata media.

Trenduri locale

In ceea ce priveste familiile, se va mentine trendul descrescator al natalitatii, intrucat numarul cuplurilor care planuiesc sa aiba un copil in 2014 este la jumatate fata de numarul celor care au avut un copil in 2013. In schimb, vor avea loc mai multe casatorii decat divorturi.

De trei ori mai multi romani isi vor schimba localitatea de rezidenta in 2014, cel mai probabil continuand migrarea vizibila in ultimii ani din urban in rural, ca urmare a extinderii zonelor metropolitane in satele din jur si a costurilor mai ridicate de intretinere in orase vs. Sate.

Rata de inscriere in invatamantul prescolar va fi mai scazuta, tinand cont ca in 2011 rata natalitatii a atins cel mai mic nivel (9,2%). Rata de inscriere in invatamantul universitar va creste datorita cresterii ratei de promovabilitate la examenul de Bacalaureat in 2013 fata de 2012.

Mai multi oameni vor intra in campul muncii decat cei care se vor pensiona. Domeniul de activitate cu cea mai mare crestere se preconizeaza a fi IT-ul.

Procentul celor care nu doresc sa mai contracteze un credit bancar creste de la an la an.

Trenduri globale aplicate la nivel local

Mobilul devine un device de amplificare a realitatii inconjuratoare, odata cu cresterea ratei de penetrare a smart phones si odata cu diversificarea comportamentului de consum.

Sarbatorirea si sustinerea elementelor de cultura nationala au inceput sa ia amploare si in Romania. De exemplu, decretarea zilei de 24 iunie drept Ziua IEI, pe baza unei initiative pornite pe Facebook in 2013.

Macro media trends

Consumul complementar de media pe mai multe ecrane se accentueaza odata cu cresterea penetrarii online: cei care au redus consumul de TV compenseaza prin consumul online cu o frecventa crescuta. Deoarece rata penetrarii online in mediul rural are o crestere accelerata, in curand acest trend se va aplica si consumatorilor TV de la sate.

Social media se transforma intr-un mass media channel: 73% din utilizatorii de internet din Romania au deja un cont pe Facebook si toate celelalte canale de social media (bloguri, forumuri) sunt pe un trend ascendent in ultimii doi ani.

Publicatiile se citesc din ce in ce mai mult atat in forma scrisa, cat si in cea online, parerea expertilor fiind dezbatuta si preluata de catre utilizatorii social media.

Comunicarea TV se muta din expunerea simpla a spoturilor publicitare pe TV in expunerea brandurilor in continutul emisiunilor TV: sponsorizarile TV au avut o crestere cu 20% in 2013 fata de 2012.

"Trendurile identificate pentru anul 2014 sunt utile in definitivarea campaniilor de comunicare, intrucat pot influenta comportamentul de consum al diverselor grupuri tinta. Primul infografic din seria HumanGraphExperience de anul acesta surprinde cele mai importante modificari structurale la nivel local, tendinte globale cu impact vizibil in Romania si tendinte referitoare la consumul de media", a declarat Rodica Mihalache, Head of Consumer & Business Insights Starcom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#trenduri romania, #HumanGraph Experience, #studiu Starcom , #stiri Impact